Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Pan van gisteren kan morgen niet meer

Met jurken had je het al lang. Gisteren geweldig, morgen geen gezicht. Mode maakt het mensen moeilijk. Als je even niet oplet, loop je voor schut. Maar nooit gedacht dat het met pannen erger kan uitpakken. Een gietijzeren pan van Le Creuset die nog honderd jaar meegaat, moet opeens bij het grof vuil omdat de kleur van het email uit de tijd is. Een persbericht van Le Creuset rept niet over technische verfijningen aan een pan. Het gaat over een kleur. En meteen wordt uw keuken belachelijk gemaakt. Hij voldoet niet aan de trend. ‘Le Creuset introduceert een nieuwe kleur; amethist. De kleur in combinatie met de matte finish zorgt voor een serene, bijna mystieke uitstraling die geheel past in de keukentrend van 2014.’

En denk niet dat je er bent met een verbouwinkje en nieuw behang waar de pan bij past. Ga je nieuwe mode kopen, zegt de verkoper in de kookwinkel doodleuk dat hij, en hij alleen, eenzelfde pan heeft maar dan in een ‘tijdelijke kleur’. Exclusief bij Oldenhof in Zwolle, een Le Creuset in woestijnzandkleur die ‘soleil’ wordt genoemd. En om helemaal gek van te worden is er ook de ‘exclusieve kleur’ marseilleblauw en zijn er pannen in cassis, spinaziegroen, koraalrood, midnight-blauw, marineblauw, vulcanis en een kleur die ‘stone’ heet.

Cafetières; glazen kannen waarin koffie door heet water naar beneden wordt geduwd, zijn er in 12 verschillende kleurencombinaties. Uitzoeken welke cafetière bij welke pan past, maar let op, het kan nog vreselijk vloeken worden, met een keukenmachine ernaast.

Een KitchenAid mix- en kneedmachine? Heeft u een staaltje van uw nieuwe behang mee? Nee hoezo? Dan kunnen we kijken welke machine u het beste past. Hij is er in appelgroen, appelrood, keizerrood, pasteigeel, zonnebloemgeel, pruim, ijsblauw, espresso, fuchsia, pistache en nooit van gehoord: elektrisch blauw.

Doe mij dan maar een Magimix, daar heb je er maar één van. Nee, mijnheer, tien verschillende kleuren, maar dat is armoe. Het merk KitchenAid komt beter tegemoet aan ieders bijzondere persoonlijkheid en biedt zijn machines aan in 29 kleuren. Speciaal voor 2014 zijn de nieuwe kleuren terracotta en houtskool bedacht in matte uitvoering, want glimmen is ook hopeloos uit de tijd en zo komen we vanzelf weer terug bij de pan. De gietijzeren amethist met matte finish. Goed dan, kopen. Hoe lang gaat hij mee? Als u er niet mee gooit, de rest van uw leven. Ja, maar de kleur?

Die is over twee jaar volkomen bespottelijk mijnheer, net als verder alles wat in uw keuken staat, u kunt dan het beste verhuizen en helemaal opnieuw beginnen. Dat hebben wij van de kookwinkel ook graag.