Enorme domper voor Oranje: middenvelder Kevin Strootman mist WK

Strootman viel gisteren geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Napoli.
Strootman viel gisteren geblesseerd uit in de wedstrijd tegen Napoli. Foto EPA / Ciro Fusco

Nederland moet het op het WK voetbal van deze zomer stellen zonder Kevin Strootman. De middenvelder van AS Roma, die als een van de drie belangrijkste spelers van Oranje gezien wordt, heeft zijn kruisbanden gescheurd. Dat meldt Voetbal International.

Strootman, die in de oefeninterland van afgelopen woensdag tegen Frankrijk geblesseerd raakte, stond gisteren in de uitwedstrijd van AS Roma tegen Napoli wel weer aan de aftrap - met een bandage om zijn rechterknie. Hij ging echter na zeven minuten al naar de kant. Opmerkelijk genoeg keerde hij even later terug in het veld, om snel daarna tot de conclusie te komen dat verder spelen onmogelijk was. Vervolgens werd Strootman op een karretje huilend afgevoerd.

Een MRI-scan wees vandaag uit dat het ernstig is: de ex-PSV’er heeft zijn kruisbanden gescheurd en is daardoor maandenlang niet inzetbaar.

Thijs Slegers van VI over de blessure:

Twitter avatar thijsslegers thijsslegers Het is niet alleen de voorste kruisband. Meniscus zeker en (zeer waarschijnlijk) ook binnenband in linkerknie #Strootman afgescheurd.

‘Strootman was bij Van Gaal zeker van een basisplaats’

In de groep die bondscoach Louis van Gaal voor het komende WK in gedachten heeft, was de 24-jarige Strootman een van de belangrijkste spelers. Voor het Nederlands elftal is dit dus een enorme domper, zegt onze sportredacteur Derk Walters:

“Samen met Robin van Persie (Manchester United) en Arjen Robben (Bayern München) had hij Strootman aangewezen als een van de spelers die zeker zouden zijn van een basisplaats. Ook Van Persie en Robben kampen dit seizoen trouwens geregeld met blessures.”

Wie kan nu de rol van Strootman overnemen? Walters denkt aan onder anderen Fer, Van der Vaart en Schaars:

“Van Gaal speelt links op het middenveld het liefst met een linksbenige speler. Daarom zou Leroy Fer (Norwich City) een mogelijke vervanger voor Strootman kunnen zijn, op een middenveld met verder Nigel de Jong (AC Milan) en Wesley Sneijder (Galatasaray) of Rafael van der Vaart (HSV). Het voordeel van Fer is dat hij fysiek sterk is en het vermogen heeft om heen en weer te lopen tussen zijn eigen strafschopgebied en dat van de tegenstander – een box-to-box player, zoals de Engelsen zeggen. Een andere optie is PSV’er Stijn Schaars, maar die maakte vorige week in de oefeninterland in Frankrijk (2-0 verlies) geen overtuigende indruk. Ook de linksbenige middenvelders Lerin Duarte (Ajax) en Tonny Vilhena (Feyenoord) hebben in het afgelopen jaar weleens bij de Oranje-selectie gezeten, maar zij lijken te onervaren om op het WK een rol van betekenis te spelen.”

Het WK 2014 vindt plaats in Brazilië en begint over drie maanden, op 12 juni.

    • Peter Zantingh