VS willen nieuwe ‘Snowden’ voorkomen door eigen spionnen te monitoren

Het Amerikaanse ministerie van defensie wil het online- en telefoniegedrag van miljoenen werknemers van de geheime diensten in kaart brengen. Het systeem is bedoeld om klokkenluiderij zoals die van Edward Snowden in de toekomst te voorkomen. Het Pentagon zou meer dan een decennium aan het ontwerp van een intergaal surveillancesysteem besteed hebben, meldt persbureau AP op grond van gesprekken met anonieme functionarissen. Vakbonden en organisaties ter bescherming van privacy hebben de zorg uitgesproken dat voortdurende elektronische surveillance de privacy van werknemers schaadt. Het Pentagon besteedt dit jaar 9 miljoen dollar aan uitgebreide en periodieke screenings van de privélevens en financiële situaties van werknemers, maar zij worden nu niet permanent in de gaten gehouden. (AP)