Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Nog geen spoor van vlucht MH370 - ‘ongekend luchtvaartmysterie’

De persconferentie van de Maleisische luchtvaartautoriteit over vlucht MH370.
De persconferentie van de Maleisische luchtvaartautoriteit over vlucht MH370. Foto Reuters / Edgar Su

“Een ongekend luchtvaartmysterie”. Zo noemt het hoofd van de Maleisische luchtvaartautoriteit de Boeing 777 met 239 mensen aan boord. Vlucht MH370 van Kuala Lumpur naar Beijing verdween zaterdag van de radar. Er is nog geen spoor van het vliegtuig, aldus Azharuddin Abdul Rahman op een persconferentie.

“Helaas hebben we niks gevonden dat onderdeel zou kunnen zijn van het vliegtuig, laat staan het vliegtuig zelf.”
“We moeten het vliegtuig vinden. En in ieder geval een stukje van het vliegtuig vinden.”

Update 9.16 uur:
Vietnamese reddingshelikopters zijn onderweg naar een ‘geel object’ dat in het water drijft. Er werd eerst gedacht aan een reddingsvest, maar mogelijk is het een reddingsboot van het vermiste toestel.

Update 9.58 uur:
Het object is geen reddingsboot, meldt de Maleisische luchtvaartautoriteit.

Gisteren werd door de bemanning van een laagvliegend Vietnamees verkenningsvliegtuig een langwerpig voorwerp gespot, mogelijk een van de deuren van het toestel. Zes vliegtuigen en zeven schepen uit Vietnam die uitrukten konden het voorwerp later echter niet meer terugvinden.

Twitter avatar mgarschagen Melle Garschagen Hoofd Maleisische luchtvaartautoriteit: “op zee nog geen teken van vlucht MH370.” Dus foto’s Vietnamese kustwacht nog geen hard bewijs.

De onderzoekers houden nog alle opties open, dus een kaping kan niet worden uitgesloten. Tientallen schepen en vliegtuigen uit zeven verschillende landen zoeken naar brokstukken van het vliegtuig in de wateren rondom Maleisië en ten zuiden van Vietnam. Persbureau Reuters meldt op basis van bronnen dat het onderzoek zich nu vooral richt op de theorie dat het vliegtuig in de lucht is ontploft.