Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Arbeidsmarkt

Bedenker van merknaam en formule Polare is failliet

Het bureau achter de merknaam Polare heeft het faillissement van de boekhandelketen niet overleefd. De rechtbank Noord-Holland heeft het Amsterdamse merkenbureau Tomorrow Design eind vorige maand failliet verklaard. Eigenaar John Berghoff werkt aan een doorstart.

Investeringsmaatschappij ProCures, dat twee jaar geleden de boekhandels van De Slegte en Selexyz kocht en samenvoegde, huurde Tomorrow Design in om een naam voor de nieuwe keten te bedenken. Ook ontwikkelde het bureau het ‘concept’ Polare: de boekhandel moet een gids tot de verbeelding zijn, en boeken zijn slechts één soort drager voor een verhaal. Polare is afgeleid van Stella Polaris, de Poolster die gidst in de duisternis.

Dat lezend Nederland de naam vanaf het begin verguisde is niet de reden voor het faillissement van Tomorrow Design. Berghoff zegt dat zijn bedrijf last heeft gehad van de crisis. „Die heeft in de winkelbranche, waar wij veel voor werken, hard toegeslagen. Behalve Polare zijn de laatste tijd nog twee andere klanten failliet gegaan. Daar zijn wij gewoon in meegezogen.”

Welke bedrijven dat zijn wil hij niet zeggen, maar volgens de website van het bureau behoorden ook platenwinkel Free Record Shop en juweliersketen Siebel tot de klantenkring.

Inmiddels is een aantal bedrijfsleiders van Polare-winkels en andere boekhandelaren ver gevorderd met de financiering om losse vestigingen over te nemen. In Nijmegen en Maastricht lopen bijvoorbeeld succesvolle crowdfunding-acties.