Loopgravenhiphop

Luisteren // hiphop Schoolboy Q Oxymoron Live: 1 mei, Melkweg, Amsterdam. 4

Na het immense succes van Kendrick Lamar is dit het tweede album uit het kamp van Top Dawg Entertainment, uitgebracht door Interscope, het label van onder anderen Dr. Dre, Tupac, Eminem en, tot recent, 50 Cent. Schoolboy Q is rauwer dan Lamar. Hij is een ‘gangsta, gangsta, gangsta’ rapt hij, trots op de Crip-cultuur waar hij vandaan komt, zonder de schaduwkant van het gangleven te veronachtzamen. In ‘Prescription/Oxymoron’ vertelt de voormalig pooier/dealer op in roes gedoopte instrumentatie hoe verslaving zijn leven ontwricht. In ‘Hoover Street’ rapt hij over opgroeien in een uitzichtloze omgeving. Hij salueert N.W.A. met loopgravenhiphop als ‘Fuck LA’ en ‘Gangsta’, maar laat in ijzersterke singles ‘Man Of The Year’ en ‘Break The Bank’ ook de zon schijnen op het gebarsten beton.

    • Saul van Stapele