Kyteman doet in Utrechtse popzaal Tivoli het licht uit

Heel wat sterren stonden op het podium van Tivoli Oudegracht.

Poppodium Tivoli aan de Oudegracht, Utrecht
Poppodium Tivoli aan de Oudegracht, Utrecht collectie Het Utrechts Archief.

Maart 1992. De Amerikaanse rockband Pearl Jam staat op het punt van doorbreken en geeft een zinderend optreden in een uitverkocht Tivoli. Daarna zakt zanger Eddie Vedder een nachtje door in een café aan de Oudegracht. Als de groep drie maanden daarna Pinkpop in vervoering brengt, draagt Vedder een T-shirt met daarop een door hem zelf gemaakt logo van Tivoli. Een eerbetoon, dat na Vedders ontzagwekkende sprong van een televisiekraan het publiek in aan flarden is gescheurd.

Het was er te krap en vochtig. Er hing een rioollucht, de akoestiek was onmogelijk, de zaal had een ‘kuil’ en de entreegang dreef arriverende artiesten bij het uitladen aan de gracht tot uitersten. Als hun spullen al niet al in busjes waren overgeladen bij de Jaarbeurs. Tivoli, de popzaal aan de Oudegracht 245 in Utrecht, gevestigd in het monumentaal pand van het voormalige reguliere klooster van St.-Augustinus, later een Gereformeerd Burgerweeshuis en weer later concert- en bioscoopzaal, was zeker niet het beste poppodium. Maar wél een om van te houden. Dat bleek maar weer afgelopen week bij de verkiezing ‘Beste Podium van Nederland’ van VPRO/3voor12: Tivoli werd derde.

Spinvis, Erik de Jong, speelde in 1979, met zijn band Hi Jinx op de allereerste concertavond van het net gekraakte pand. De band De Dijk gaf er de meeste concerten. Tivoli neemt afscheid van het roemruchte muziekpand met 32 concerten in de serie Tivoli Tijdloos (een verwijzing naar het comité Tivoli Tijdelijk dat in ’79 het pand kraakte). Nog een keer klinkt dEUS, twee keer De Dijk, Daryll Ann, Spinvis, Claw Boys Claw, Racoon – allemaal acts die iets met de zaal hebben. Het orkest van Kyteman doet eind mei in vijf avonden Jam Sessions het licht uit. Het nieuwe onderkomen aan het Vredenburg (met eigen laad-en-losruimtes en 26 kleedkamers) gaat tien jaar na een Tivoli-hoogtepunt open. In de week van 21 juni 2003 repeteerde REM een week in de zaal. Voor REM was Tivoli de springplank – een concert op gemoedelijke schaal in het clubcircuit – voor een Europese tour langs megahallen. Een informele show voor ‘maar’ 1000 man met favorieten als Losing My Religion en The One I Love. Bassist Mike Mills was de zuivere tweede stem naast de gruizige lead van beatpoëet Michael Stipe. Maar er was meer. De komst van grote grungeact Nirvana in 1989: geen legendarisch concert, maar achteraf gezien: bijzonder. Memorabel ook hoe Prince in Tivoli 1998 van geen ophouden wist. Na zijn concert in de Prins van Oranjehal zette ‘The Artist’, toen zijn naam, in een nachtconcert in Tivoli zijn funkfeest voort. Ruim twee uur speelde Prince, met bassist Larry Graham en Lenny Kravitz en de saxofonisten Hans en Candy Dulfer. En, krankzinnig onheilspellend, voorspelde en passant de aanslagen van 9/11.