kort

Exotendreiging

Fransen vrezen worm die hun slakken opeet

De vraatzuchtige platworm Platydemus manokwari is voor het eerst in Europa opgedoken. Franse biologen vonden het dier in een plantenkas in Caen in Normandië. Zorgwekkend want de roofworm vormt een bedreiging voor inheemse slakken en wormen. Ze maakten de ontdekking vorige week bekend in het tijdschrift PeerJ. Lokaal uitroeien en achterhalen waar de worm vandaan kwam is prioriteit. De platworm komt oorspronkelijk uit Nieuw-Guinea, maar is al op vijftien andere plekken rond de Grote Oceaan tot plaag uitgegroeid. De roofworm is vijf centimeter lang en achtervolgt zijn prooien tot in de boom. De worm kan waarschijnlijk temperaturen tot tien graden boven nul overleven.

Onderwijs

Zittenblijver geeft wanorde in de klas

Ze gaan vechten met klasgenoten, worden vaker de klas uit en zelfs van school gestuurd. Kinderen die op de middelbare school blijven zitten, veroorzaken chaos. Dat concluderen onderzoekers van Duke University in het blad Teachers College Record uit een studie onder tachtigduizend scholieren. Het zittenblijven geeft de individuele leerling een kans om op school mee te komen, maar voor zijn of haar klasgenoten leidt het tot problemen. De onrust in de klas werkt aanstekelijk voor hen. Op scholen met veel zittenblijvers zijn meer problemen, ook na correctie voor sociaal-economische omstandigheden.

Geneeskunde

Darmbacteriën bepalen kankerrisico

Darmkanker is in hoge mate erfelijk, maar ook het soort bacteriën in de darm spelen een rol bij het ontstaan van tumoren in de darm. Dat concluderen Amerikaanse onderzoekers in het maartnummer van het Journal of Experimental Medicine. De muizen die de onderzoekers gebruikten in de studie waren genetisch zo veranderd dat zij snel darmpoliepen (een voorstadium van tumoren) ontwikkelden. Na een fikse antibioticakuur die alle darmbacteriën doodde, bleek de poliepvorming te stoppen. Nader onderzoek leerde dat de samenstelling van de darmflora bepalend was voor de tumorvorming. De onderzoekers concluderen dat je wel erfelijke aanleg kunt hebben voor darmkanker, maar of je het ook krijgt hangt af van je darmflora.

    • NRC