kort

Foto AFP

Protest //

Japanners de straat op tegen kernenergie

In Tokio werd gisteren door duizenden Japanners gedemonstreerd tegen kernenergie. Ze marcheerden naar het parlementsgebouw in Tokio om te eisen dat Japan zijn kerncentrales opdoekt. Ze reageren op de beslissing van de regering van premier Abe om enkele stilgelegde kernreactors weer op te starten. De vorige Japanse regering beloofde juist om de afhankelijkheid van kernenergie af te bouwen. Morgen is het drie jaar geleden dat door een aardbeving en een tsunami de Fukushima Dai-ichi-centrale zwaar beschadigd raakte. Het betekende een kernramp. Het schoonmaken zal tientallen jaren vergen. Sinds de kernramp zijn olie-importen gestegen, wat de Japanse economie schade toebrengt.

Irak //

34 doden en 167 gewonden bij aanslag

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto zijn gisteren zeker 34 mensen om het leven gekomen in het zuiden van Irak. De aanval komt enkele weken voor de nationale verkiezingen. Het is een van meerdere recente pogingen om het land te destabiliseren. De bomauto ontplofte bij een toegangsweg tot de stad Hillah tijdens de ochtendspits, waar een veiligheidscontrole werd gehouden. Tientallen auto’s stonden in de rij om te worden doorzocht. Naast de 34 slachtoffers raakten zeker 167 mensen gewond. De voornamelijk shi’itische stad Hillah ligt op zo’n 95 kilometer ten zuiden van Bagdad.

1943-2014

‘Operapaus’ Gerard Mortier overleden

De Belgische operagrootheid Gerard Mortier is gisteren op zeventigjarige leeftijd overleden. Mortier leed aan een agressieve vorm van pancreaskanker. Mortier werd beschouwd als een revolutionaire grootheid in de internationale operawereld. Hij zorgde regelmatig voor opschudding door zijn non-conformistische stijl en zijn pogingen opera dichter bij het grote publiek te brengen. ‘Ons land verliest een visionaire en genereuze persoonlijkheid’, aldus de Belgische premier Di Rupo op Twitter.

    • Novum
    • Ap