Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Entertainment

In rauwe rap schijnt de zon

Na het reuzensucces van Kendrick Lamar is dit het tweede album uit het kamp van Top Dawg Entertainment dat wordt uitgebracht door Interscope, het platenlabel van o.a. Dr. Dre, Tupac, Eminem en 50 Cent.

Schoolboy Q is een rauwere rapper dan Lamar. Hij is een ‘gangsta, gangsta, gangsta’ rapt hij, trots op de Crip-cultuur waar hij vandaan komt, zonder de schaduwkant van het gangleven te veronachtzamen.

In Prescription/Oxymoron vertelt de voormalig pooier/dealer hoe verslaving zijn leven ontwricht. In Hoover Street rapt hij over opgroeien in een uitzichtloze omgeving. Hij salueert N.W.A. met loopgravenhiphop als Fuck LA en Gangsta, maar laat in ijzersterke singles Man Of The Year en Break The Bank ook de zon schijnen op het gebarsten beton.