Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Gloeiende Giovanca

Live // Soul Giovanca Live: Tournee t/m 12 april: giovanca.nl Gehoord: 1 maart, Mozaïek Amsterdam 4

Giovanca houdt van de jaren zeventig. Van blokhak tot ‘Shaft’-pak, van interieur met fotobehang en gebreide kleedjes. Maar het is vooral de soulmuziek uit die tijd waarvan ze zich als zelfbenoemd hippiekind „ambassadrice” voelt: Chaka Khan, Marvin Gaye. In de Satellite Love Theatertour verheerlijkt Giovanca met haar band en backingvocalistes een bijzonder tijdperk. Haar retro-soulalbum Satellite Love staat centraal, maar tussen die liedjes, van boterzachte smeltsoul naar vintagefunk, rijgt ze ook seventiescovers. Het enthousiasme van het veelal driestemmig of met de hele band zingen is aanstekelijk. Maar ze vertilt zich aan de hoeveelheid nostalgische bespiegelingen die ze wil delen. De show gloeit, maar kan zo niet doorfikken. Geef het wat lucht.