F-16’s bij NSS-top permanent in de lucht

Tijdens de Nuclear Security Summit, de internationale top op 24 en 25 maart in Den Haag, blijven permanent twee F-16-gevechtsvliegtuigen in de lucht. Zo hoeven ze geen tijd te verliezen wanneer ze in actie moeten komen als de beveiliging van de top daarom vraagt, zegt een woordvoerder van het ministerie van Defensie. De kosten voor een uur vliegen met een F-16 worden geschat op een kleine 20.000 euro.

Het luchtruim wordt streng bewaakt tijdens de top, waar ruim vijftig wereldleiders over het voorkomen van nucleair terrorisme en het tegengaan van illegale handel in nucleair materiaal spreken. Zo komt er een verbod op recreatieve luchtvaart boven de Randstad. De militaire luchtverkeers- en gevechtsleiding in Nieuw-Milligen krijgt ondersteuning van een AWACS-radarvliegtuig van de NAVO. Ook wordt de voormalige marinebasis Valkenburg, bij Katwijk, tijdelijk weer in gebruik genomen voor gevechts- en transporthelikopters.

Burgemeester Theo Weterings van Haarlemmermeer heeft voor het weekend een verscherpte noodverordening aan de gemeenteraad gestuurd. De verordening, die geldt voor het gebied rond luchthaven Schiphol, gaat nu een dag eerder in, op zaterdagavond 22 maart, vanaf 6 uur.

Vliegtuigspotters, hobbyfotografen die bijzondere toestellen willen vastleggen, worden tijdens de top actief ontmoedigd. In de nieuwe noodverordening staan camera’s en telelenzen op de lijst voorwerpen (net als spandoeken en wapens) die in het gebied rond de Polderbaan verboden zijn. De politie en de marechaussee bewaken het gebied.

President Obama die aanwezig zal zijn in Den Haag, zal volgens de NOS rond de top ook een bezoek brengen aan Amsterdam, en meer in het bijzonder aan enkele musea daar. Het bericht, door de NOS toegeschreven aan „een bron”, werd vandaag niet bevestigd, niet door de ministeries van Buitenlandse Zaken, noch door de gemeente Amsterdam en de Amerikaanse ambassade in Den Haag.