Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Cultuur

Eerdere vlucht gemist. De verhalen achter de passagierslijst van MH370

Ergens tussen Maleisië en Vietnam verloren luchtverkeersleiders zaterdagnacht het contact met vlucht MH370. Aan boord: 227 passagiers en 12 crewleden. Wat er precies op 10 kilometer hoogte gebeurde in onbekend, maar de verhalen van de 239 inzittenden worden wereldwijd door lokale media verteld.

Een familielid van een van de passagiers van vlucht MH370 op de luchthaven van Beijing.
Een familielid van een van de passagiers van vlucht MH370 op de luchthaven van Beijing. Foto Reuters / Kim Kyung-Hoon

Ergens tussen Maleisië en Vietnam verloren luchtverkeersleiders zaterdagnacht het contact met vlucht MH370. Aan boord: 227 passagiers en 12 crewleden. Wat er precies op 10 kilometer hoogte gebeurde is onbekend, maar de verhalen van de 239 inzittenden worden wereldwijd door lokale media verteld.

Een vlucht is vaak anoniem en onpersoonlijk. Je spreekt misschien even met de buurman, maar de honderden andere passagiers in het toestel blijven niet meer dan bonte verzameling karakters met dezelfde bestemming. Dat geldt ook voor de passagiers en de crewleden in de vermiste Boeing 777 van Malaysia Airlines. Een korte blik op de vrijgegeven passagierslijst (pdf) toont de variatie: 12 nationaliteiten, maar overwegend Chinees. Veel verschillende namen, maar ook redelijk wat familieleden. Leeftijden van 2 tot 78, met een gemiddelde leeftijd van 42,5.

Veel meer informatie valt er niet uit de lijst de destilleren, maar overal ter wereld zijn media aan de slag gegaan met de voor hen interessante namen. De Wall Street Journal schrijft over een zakenman, The Times of India over een Indiaas slachtoffer. Een kleine tocht langs internationale media - groot en klein - geeft een indruk van de passagiers aan boord van vlucht MH370.

‘Surti was op zoek naar de liefde’

Surti Dahlia uit het Amsterdamse Osdorp was de enige Nederlandse passagier aan boord. Een vriendin van de 50-jarige vrouw laat aan RTV Noord-Holland weten dat ze eenzaam was en op zoek naar de liefde. In Indonesië had ze haar familie opgezocht en afgesproken met een man die ze via internet had leren kennen. Dat liep uit op een mislukking, melden bekenden aan het AD.

“Surti was zo hard op zoek naar de liefde. We hebben haar nog gewaarschuwd als ze weer via Facebook werd benaderd door iemand die zei dat hij militair was, of een ander verhaal had. De volgende keer wordt het nog je dood, werd tegen haar gezegd.”

Ze vloog via Peking terug naar Nederland. Dat was goedkoper dan een rechtstreekse vlucht van Kuala Lumpur naar Schiphol. Haar familie heeft hoop dat “het vliegtuig ergens aan het survivallen is” en dat “hun tante nog ergens in leven is op een onbewoond eiland”, zegt een vriendin in de video van RTV Noord-Holland.

Hoop hebben meer nabestaanden. “Je weet het niet. Ik ga die deur niet sluiten totdat we deur echt volledig moeten sluiten,” zegt de broer van een van de drie Amerikaanse passagiers die aan boord waren tegen Fox News.

Een andere broer, van een Australische passagier tegen The Daily Telegraph:

“Ik kon het niet geloven. Ik kan het nog steeds niet geloven. We willen weten waar het is, waar het toestel is neergekomen, of er nog iets over is.”

Door het oog van de naald

Zoals bij ieder vliegtuigongeluk waren er ook mensen die toch niet in het vliegtuig zaten. Neem de Italiaan en Oostenrijker die op de passagierslijst staan, maar die helemaal niet in het vliegtuig zaten. Twee - nog steeds ongeïdentificeerde mannen - waren aan boord gekomen met gestolen paspoorten. Daarom kan de Italiaanse toerist Luigi Maraldi (37) hier in het Thaise Phuket - misschien iets te blij - zijn nieuwe paspoort laten zien.

Foto AP / Krissada Muanhawang

Kaiden Dawson kroop al helemaal door het oog van de naald en had precies datgene gedaan waar zijn vriendinnetje op hoopte. Toen ze hoorde dat het vliegtuig waar hij in zou zitten vermist was, twitterde ze…

Twitter avatar Cylithria Cylithria Dubois OMG……. OMG…. @AFP: BREAKING: Malaysia Airlines says it ‘has lost contact’ with plane carrying 239 people
Twitter avatar Cylithria Cylithria Dubois Omfg @KaidenDL please tell me uyo missed your flight to bejiing…. Dude… Where are you… @thisnamesuckz where is my kaid

…waarna haar vriend een ruim uur later meldde dat hij inderdaad het vliegtuig had gemist.

Twitter avatar KaidenDL Kaiden IV @Cylithria can’t reach you by phone. We missed the flight. Rory and I are OKAY Ria. I’m NOT ON THE FLIGHT RIA. IM OK.

‘In staat van ontroostbaarheid’

Maar de meeste verhalen van vlucht MH370 zijn tragisch. Zo was de Maleisische Stanley Wong Sai Sang - die een dag voor de ramp 52 werd - juist niet van plan om deze vlucht te nemen. Hij had zijn eerdere vlucht naar China gemist, vertelt zijn vrouw tegen The Malay Mail, en werd omgeboekt naar vlucht MH370.

“Blijf sterk en pas op de jongens. Ik hou van je, je bent mijn wereld”, stond in het laatste e-mailtje dat een man uit Nieuw-Zeeland naar zijn vrouw stuurde. Daarna vertrok hij naar Azië om een maand als werktuigkundige te werken in Mongolië, aldus 9News.

Vrienden van de Indiase Chandrika Sharma bleven de hele dag haar telefoon bellen. Ze hoopten dat het vliegtuig was gekaapt en dat Sharma wellicht nog gewoon zou opnemen. Ze putten hoop uit een bericht in lokale Chinese media, waarin werd geschreven dat een telefoontje van familie naar één van de passagiers gewoon overging, voordat de verbinding werd verbroken. De man van Sharma verkeert in ‘staat van ontroostbaarheid’, vertelt een vriend van de familie aan de Times of India. “Hij is het huis niet uit geweest. Hij heeft me beloofd dat hij blijft eten.”

Kunstenaars en technici

Er waren baby’s aan boord, kinderen, tieners, volwassenen en bejaarden. Mensen reisden alleen, zoals Firman Chandra Siregar, een 24-jarige Indonesiër. Hij zou in China aan een nieuwe baan beginnen, vertelt zijn vader aan The Jakarta Post. Hij had net getekend voor drie jaar bij een grote oliemaatschappij.

En er waren groepen. Kunstenaars bijvoorbeeld. Negentien schilders en kalligrafen die zojuist een expositie hadden afgerond in Kuala Lumpur, aldus organisator Liao Weicheng tegen de South China Morning Post. Beijing, Shanghai, Shandong, Jiangsu, Sichuan, Xinjiang; de kunstenaars kwamen uit alle delen van het land, vertelt Weicheng in de krant.

“Ik heb ze op het vliegveld nog helpen inchecken. Toen ik thuis kwam heb ik het hoofd van de Chinese organisatie nog gebeld. Alles was toen nog in orde.”

Aan boord zaten ook twintig werknemers van het Amerikaanse Freescale Semiconductor, een bedrijf dat chips levert voor tablets. Twaalf Maleisiërs en acht Chinezen met “veel ervaring en technische kennis”, aldus het bedrijf in een persbericht. “Onze gedachten en gebeden zijn bij diegenen die worden geraakt door deze tragische gebeurtenis.”

En zo zijn er honderden verhalen. Een Franse zakenman zat zelf in een vliegtuig op weg naar Beijing om daar zijn vrouw, zijn zoon en zijn dochter weer te zien. Zij zouden rond hetzelfde tijdstip landen na een korte vakantie in Kuala Lumpur. Het vriendinnetje van zijn zoon was ook mee. Op het vliegveld werd hij opgewacht door Franse diplomaten die hem het slechte nieuws moesten brengen, aldus The Wall Street Journal.

“Welkom bij de Poppy’s - waar herinneringen worden gemaakt en kleinkinderen worden verwend. 24 uur per dag open” staat er op het bordje bij de deur van een Australisch stel dat in het vliegtuig zat, noteert The Queensland Times. De buurman van Bob en Cathy Lawton is kapot van het nieuws. Het stel zei altijd vriendelijk ‘hallo’ als ze langsliepen. “Ze zeggen dat God een plan heeft, maar je vraagt je af waarom afschuwelijke dingen zoals dit goede mensen zoals Bob en Cathy moeten overkomen.”

De piloot was een ‘luchtvaartnerd’

Persbureau Reuters maakte een profiel van Ahmad Shah Zaharie, de 53-jarige piloot van het vliegtuig. Shah komt uit Maleisië, net zoals de rest van zijn bemanning. “Een luchtvaartnerd,” zo noemen collega’s hem. Dat blijkt ook wel uit de foto’s die hij op een forum over vliegtuigen plaatste. Zaharie hield zo van vliegen dat hij thuis zelfs een simulator had nagebouwd van een Boeing 777. Zijn vrienden en collega’s zijn ervan overtuigd dat het niet de fout van Zaharie is.

“Een Boeing 777 komt niet zomaar uit de lucht vallen.”

De zelfgebouwde Boeing 777-simulator van de piloot van vlucht MH370.