Durf gewoon te voetballen voor eigen publiek

FC Groningen won dit jaar pas één wedstrijd. Tegen Feyenoord ontbrak het gisteren vooral aan vechtlust.

Keeper Marco Bizot van FC Groningen tracht tevergeefs de eerste treffer te voorkomen, van Ruben Schaken. Foto ANP

De jassen konden uit, de mouwen opgestroopt. Feyenoord was gisteren naar Groningen gekomen, de toeschouwers moesten hun ogen dichtknijpen van de zon en de thuisploeg zou erbovenop klappen.

Toch? FC Groningen-speler Nick van der Velden kon na afloop nog niet geloven waarom zijn ploeg zó slap, zó matig, zó ongeïnspireerd had gespeeld. Groningen had met 2-0 verloren, door doelpunten van rechtsbuiten Ruben Schaken en centrale verdediger Stefan de Vrij. Het verlies is geen schande tegen de nummer vier van Nederland. Erger was dat de thuisploeg in de hele wedstrijd maar één grote kans had gecreëerd: een schot van dichtbij van de zeventienjarige invaller Richairo Zivkovic.

„Ik heb soms het gevoel”, zei Van der Velden, „dat mensen bij ons niet durven te voetballen”. Het grootste deel van de wedstrijd schoven de spelers van Groningen de bal inderdaad angstig naar elkaar toe, zonder een idee wat de volgende speler ermee zou kunnen doen. Dat wedstrijdbeeld past bij de prestaties van de noordelijke ploeg in 2014. Van de negen wedstrijden in dit jaar werd alleen van Go Ahead Eagles gewonnen (1-0); drie keer speelde Groningen gelijk en vijf keer verloor de ploeg van trainer Erwin van de Looi.

Waar is het FC Groningen gebleven van het gevreesde Scandinavische spitsenduo Marcus Berg en Erik Nevland? Zes-en-een-half jaar geleden was de club voor het laatst actief in Europa. In Florence werd Fiorentina dankzij een goal van de Noor Nevland op 1-1 gehouden, dezelfde stand als in de thuiswedstrijd. Groningen werd pas uitgeschakeld na penalty’s.

Groningen dankte zijn succes in die jaren vooral aan uitmuntende deals op de transfermarkt. Berg werd vier jaar geleden verkocht voor tien miljoen euro, aan HSV. Ook de aanvallers Luis Suárez (voor 7,5 miljoen naar Ajax) en Tim Matavz (voor 7 miljoen naar PSV) brachten veel geld op. Van de weeromstuit gaven de Groningers zelf ook miljoenen uit – bijvoorbeeld 3,2 miljoen voor de tegenvallende Nigeriaanse middenvelder Oluwafemi Ajilore.

Maar ja, het geld is op. Van de tegenwoordige selectie heeft alleen de Servische linksbuiten Filip Kostic nog iets meer dan een miljoen euro gekost. Verder heeft de club moeten bezuinigen. Gelukkig brengt Groningen zelf nog de nodige talenten voort, zoals Zivkovic. Groningen en Ajax hebben nagenoeg de onderhandelingen afgerond over een overgang van de spits, voor naar verluidt 2,5 miljoen euro. Tegelijk onderstreept dat de Groningse tragiek; voordat zo’n jongen goed en wel ontbolsterd is, speelt hij al weer in de hoofdstad.

Andersom spelen bij Groningen de talenten die in Amsterdam niet aan bod kwamen: keeper Marco Bizot en de verdedigers Johan Kappelhof en Lorenzo Burnet. De Braziliaan Eric Botteghin is een van de betere afweerspecialisten van de eredivisie en Tjaronn Chery is een stijlvolle aanvallende middenvelder die de nodige kansen creëert.

Maar in de spits staat dan weer Género Zeefuik, die zeven jaar gelden, op zijn zestiende, debuteerde bij PSV. Op die leeftijd was hij fysiek veel sterker dan zijn leeftijdgenoten, waardoor het leek alsof PSV destijds een supertalent in de gelederen had. Helaas blijkt Zeefuik lichamelijk tegenwoordig wat al te imposant, met een omgekeerd evenredig doelpuntenmoyenne.

Voeg daarbij enkele brave dravers – Van der Velden en Tom Hiariej – en een abominabel veld, en het is niet zo vreemd dat Groningen de voorbije maanden zulke geringe prestaties neerzet. Inmiddels staat de ploeg nog maar acht punten voor op nummer achttien NEC. Maar vreemd genoeg is de ploeg ook nog steeds een grote kanshebber om de play-offs voor Europees voetbal te halen. Van der Velden: „Er is geen reden tot paniek. Maar het kan niet dat wij dit op het veld neerzetten. Dat moet beter, zoals aan het begin van het seizoen.”

Met nog negen ploegen onder zich moet het raar lopen als Groningen nog echt in de degradatiezorgen belandt. Voor de toekomst moet de club hopen dat de talentenfabriek voldoende geld blijft opleveren. Zivkovic is al bijna weg, Kostic heeft het in zich om bij een topclub te belanden en rechtsback Hans Hateboer, dit seizoen doorgebroken, zou zich aardig kunnen ontwikkelen.

Maar voor het grootste probleem heeft trainer Van de Looi nog geen oplossing. Feyenoord kwam de afgelopen weken steevast in de tweede helft in de problemen, als de tegenstander even aanzette. En als het aan de bal allemaal even niet lukt, kan een ploeg als Groningen slechts terugvallen op het leveren van strijd. Hoe kan het dan in hemelsnaam dat Groningen zelfs op een zonnige zondagmiddag in maart, in de vrijwel uitverkochte Euroborg, niet in staat is tot een slotoffensief?

    • Derk Walters