Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Games

Duits loterijbedrijf wil Nederlandse markt op

Tipp24 is bereid omzet deels af te staan aan goede doelen

Tipp24, een van oorsprong Duitse aanbieder van online loterijen, wil de Nederlandse markt op. Daarbij is het beursgenoteerde bedrijf, met vestigingen in het Verenigd Koninkrijk en Spanje, bereid om 40 procent van de omzet af te staan aan sport en goede doelen.

Dat heeft Tipp24 vanmorgen in Den Haag bekendgemaakt. De slag om de loterijmiljarden als gevolg van de komende liberalisering van de markt is hiermee een nieuwe fase ingegaan.

Tipp24, een van de kleinere loterijbedrijven in Europa, met een omzet van 143 miljoen euro, is de eerste buitenlandse aanbieder die de verplichting van maatschappelijke afdrachten wil aangaan. Andere buitenlandse kansspelaanbieders weigeren dat tot nu toe, omdat de financiële lasten in hun ogen dan te zwaar worden. Het kabinet wil in de komende kansspelwetgeving nog geen verplichting tot afdracht opnemen, maar overweegt wel dat na een aantal jaren alsnog te doen.

Traditionele loterijen zoals de Nationale Postcode Loterij waarschuwen dat buitenlandse gokbedrijven alleen maar uit zijn op zo veel mogelijk winst. Tipp24 verandert dat beeld nu. „Wij nemen deze handschoen graag op”, zegt Peter-Paul de Goeij, vertegenwoordiger van Tipp24 in Nederland. „Wij vinden het belangrijk om aan maatschappelijke doelen bij te dragen en willen ons aan het Nederlandse model committeren.” De voorgestelde 40 procent afdracht ligt tussen de 50 procent die loterijen nu moeten afdragen en de 18 procent die De Lotto aan de sport geeft. De Goede Doelenloterijen hebben eerder hetzelfde percentage voorgesteld als toekomstig afdrachtsdeel.

Het vandaag bekend geworden voornemen van Tipp24 kan bedreigend zijn voor de bestaande loterijen. Het belangrijkste en vrijwel enige product van Tipp24 – online loten en lotto – lijkt veel op het product van de Goede Doelenloterijen en de Staatsloterij. De Goeij ontkent echter dat dit tot verdringing zal leiden. „Marktanalyses van de Goede Doelenloterijen hebben uitgewezen dat er nog ruimte is voor groei van de loterijmarkt: pakweg 250 miljoen euro aan extra jaarlijkse omzet. Misschien dat hun omzet als percentage van de hele markt een beetje daalt als wij die markt op komen. Maar dat is alleen maar gezond. Van een beetje marktliberalisatie is niemand slechter geworden.”

Tipp24 heeft zwaar geschut ingezet om haar voornemen kracht bij te zetten om de Nederlandse markt te betreden. Vanmorgen presenteerde het bedrijf twee rapporten, waaronder één van enkele experts op het gebied van het Europees recht. Hoogleraar Stefaan Van den Bogaert en universitair docent Armin Cuyvers van het Europa instituut van de Leidse universiteit schrijven dat het kabinet tot nu toe ten onrechte de online loterij- en lottomarkt buiten zijn liberalisatieplannen houdt. Dat is tegen de Europese regelgeving op het gebied van het vrij verkeer van diensten, stellen zij. Het stuk dateert uit november.

De Goeij van Tipp24 zegt inmiddels goede hoop te hebben dat het kabinet bedrijven als het zijne een kans wil geven. „De laatste signalen van het kabinet en uit het ministerie van Veiligheid en Justitie stemmen positief.” Hij wijst erop dat het kabinet in een persbericht midden februari heeft aangeven niet alleen de kansspelenmarkt in het algemeen, maar ook die van de loterijen in het bijzonder te willen hervormen.