Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Dreigement van Slob over illegaliteit geldt niet voor bestaande akkoorden

Arie Slob laat toch zijn handtekening staan onder bestaande akkoorden, zei hij op Radio 1.
Arie Slob laat toch zijn handtekening staan onder bestaande akkoorden, zei hij op Radio 1. Foto ANP / Martijn Beekman

Het dreigement van ChristenUnie-leider Arie Slob dat hij zijn steun intrekt aan de kabinetsplannen als de strafbaarheid van illegaliteit doorgaat, geldt alleen voor toekomstige voorstellen. Akkoorden die al gesloten zijn, blijven bestaan.

Dat zei hij zojuist in het EO Radio 1-programma Dit is de dag.

“We staan in principe voor onze handtekening. (…) De planning is dat ze voor de zomer met het wetsvoorstel (voor strafbaarstelling van illegaliteit, red.) naar de Kamer komen. Ik heb ze duidelijkheid gegeven: op het moment dat ze dat doen, heeft dat gevolgen voor de relatie met de ChristenUnie.”

CU eerste partij die dreigde samenwerking op te zeggen

Slob veroorzaakte twee weken geleden opschudding door als eerste van de ‘constructieve oppositiepartijen’ te dreigen de samenwerking met het kabinet op te zeggen. Dat zou het kabinet in gevaar kunnen brengen, omdat er geen meerderheid is in de Eerste Kamer. Over een aantal wetsvoorstellen is in de Senaat nog niet gestemd. Constructieve oppositiepartijen zijn de partijen die steun verlenen aan plannen over onder meer de woningmarkt en pensioenen: D66, CU, CDA, GroenLinks, SGP en 50Plus.

Slob zei destijds tegen de Volkskrant:

“Als het kabinet de strafbaarstelling van illegaliteit doorzet, komt de uitvoering van eerder gemaakte afspraken in gevaar. Dat maken wij niet mee. Je kunt niet aan ene kant met ons samenwerken en er parallel zo’n wetsvoorstel met steun van de PVV willen doordrukken.”

Dit geldt nu dus toch alleen voor nieuwe voorstellen, zei Slob. Het wetsvoorstel voor strafbaarstelling van illegaliteit moet nog worden behandeld in de Tweede Kamer.

Dreiging Slob in kader van gemeenteraadsverkiezingen

Aanleiding voor de ChristenUnie om nú die streep te trekken zijn natuurlijk de aanstaande gemeenteraadsverkiezingen, schreef onze politiek redacteur Annemarie Kas in NRC Handelsblad.

“Arie Slob ‘steelt’ hiermee een verkiezingsthema van electorale concurrent PvdA, die in het regeerakkoord met de VVD wél instemde met de strafbaarstelling van illegaliteit. Slob kan zijn achterban maar heel moeilijk uitleggen dat de ChristenUnie op veel onderwerpen steun geeft aan het kabinet, maar niets doet om de strafbaarstelling van illegaliteit tegen te houden. Veel christelijke organisaties en mensen in kerken komen juist op voor illegalen.”