Dertig hectare natuur verwoest door brand Loonse en Drunense Duinen

Een door brand verwoest stuk bos in Nationaal Park de Loonse en Drunense Duinen. Foto ANP / Bart Maat

Door de brand in Nationaal Park De Loonse en Drunense Duinen is dertig hectare natuur verwoest. Dat zegt een woordvoerder van de veiligheidsregio tegen persbureau Novum. De brand is inmiddels wel onder de controle.

Twitter avatar BrandweerMWB Brandweer MWB #VRBN geeft sein brand meester voor #natuurbrand Loonse en Drunense duinen.

Brandweerlieden zijn nog de hele avond en misschien de nacht bezig met het blussen van de brand, die om half drie vanmiddag werd ontdekt en zich snel verspreidde. Daarop kwamen brandweerkorpsen uit onder meer Den Bosch, Rosmalen, Vught en Waalwijk naar het gebied om te helpen. De brandweer bestempelde de brand al snel als “zeer groot”. De woordvoerder tegen persdienst Novum:

“Op dit moment is de inzet niet zo grootschalig meer. Maar mocht de brand later vanavond of vannacht nog weer oplaaien dan kan het zijn dat andere korpsen weer worden opgeroepen.”

In het gebied komen vaker branden voor. In het bos waar de brand ontstond lagen nog veel oude takken, bladeren en droog gras uit de herfst en winter.

“Normaal is dat materiaal redelijk vochtig rond deze tijd van het jaar. Maar het is nu uitzonderlijk droog. Er is maar een klein vonkje nodig om een brandje te veroorzaken.”

Brandweerlieden aan het werk. Foto ANP / Bart Maat

    • Mirjam Remie