Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

‘Demmink wordt van seksueel misbruik beschuldigd uit rancune’

Demmink in maart 2003.
Demmink in maart 2003. Foto Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Beschuldigingen aan het adres van oud-topambtenaar Joris Demmink over het seksueel misbruiken van minderjarige jongens zijn het resultaat van rancune van justitiemedewerkers die onvrijwillig hun baan hebben moeten opgeven. Dat is de strekking van de verklaring die stafmedewerkster Anna Storm van ’s Gravesande vandaag gaf bij een verhoor voor de rechtbank in Utrecht.

De 60-jarige vrouw, die al dertig jaar werkt op het ministerie van Veiligheid en Justitie, moest getuigen op verzoek van de Stichting De Roestige Spijker, die ijvert voor de berechting van de voormalige secretaris-generaal.

Vorig jaar hebben de twee voormalige gevangenisdirecteuren Bart Molenkamp (pdf) en Jacques van Huet (pdf) bij de notaris verklaard dat ze in 1992 op een dienstreis naar Londen van Anna Storm belastende informatie over pedoseksuele contacten van Demmink hadden gehoord. Storm zou tijdens het borrelen in een hotelbar verontwaardigd hebben verklaard dat zij af en toe telefonisch opdracht kreeg van Demmink om bij voorkeur Thaise jongens voor hem te ritselen. “Het laat zich raden wat betrokkene daarmee uitspookte”, aldus Van Huet.

‘Vrij debiele uitlatingen’ van Molenkamp en Huet

Storm weersprak de verklaringen met klem. Ze noemde het “vrij debiele uitlatingen”. Ze zei dat ze vrijwel nooit met Demmink te maken heeft gehad tijdens haar loopbaan. Volgens haar hebben Huet en Molenkamp in samenspraak met de secretaris van de stichting De Roestige Spijker, Ben Ottens, welbewust een verklaring verzonnen om Demmink in een kwaad daglicht te stellen. Ottens, ook oud medewerker van justitie, en Huet en Molenkamp zouden volgens haar Demmink te pakken hebben genomen omdat ze voortijdig moesten vertrekken.

Van Huet moest volgens haar “na megaproblemen” vertrekken. Ottens “had altijd een zweem van onbetrouwbaarheid om zich heen. Dat gonsde door de gang”, zei Storm.

Ze heeft aangifte van smaad gedaan tegen de mannen. De twee ex-gevangenisdirecteuren worden vrijdag gehoord in de rechtbank.