De worsteling van Barça

FC Barcelona is hopeloos uit vorm // De ploeg, met al die sterspelers, verloor zaterdag bij laagvlieger Real Valladolid // Spelmaker Xavi (34) wordt ouder en ook Messi heeft het moeilijk

Neymar, Lionel Messi, Xavi, Cesc Fàbregas. De sterspelers van FC Barcelona starten zaterdagavond allemaal in de basis. Een uitwedstrijd tegen Real Valladolid, de nummer zeventien in de Spaanse competitie. Een fitte selectie, geen excuses, oprollen die tegenstander.

Maar een makkie wordt het niet. Barcelona lijdt een pijnlijke nederlaag (1-0). De Italiaanse middenvelder Fausto Rossi maakt na zeventien minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. ‘Zielig’ en ‘schaamteloos’ noemen de Spaanse media de nederlaag.

Het verloren duel past bij het matige seizoen van Barcelona. De club begint de competitie overtuigend en wint wedstrijd na wedstrijd. Maar na de jaarwisseling verspeelt de ploeg veel punten. De vedettes schitteren al een tijdje niet meer. In totaal verloor de club al vier keer in de Spaanse competitie, waarin het derde staat. Koploper en grote rivaal Real Madrid bouwde de voorsprong dit weekend uit naar vier punten. Real won gisteravond thuis met 3-0 van Levante. Er zijn nog elf speelrondes te gaan.

Over twee weken wacht Real

Barcelona zit in een belangrijke fase van het seizoen. Over twee weken staat de uitwedstrijd tegen Real Madrid op het programma. Het wordt een cruciaal duel voor Barça: een nederlaag kan het einde van de titelaspiraties betekenen.

„We verkeren niet in onze beste vorm, we moeten ons binnen vijftien dagen herontdekken”, zei de Argentijnse coach Gerardo Martino zaterdag na het duel tegen persbureau AP. „We zijn bezorgd, want de landstitel wordt nu beslist.”

Tot medio 2012 domineerde Barcelona het internationale voetbal, onder leiding van coach Josep Guardiola. Hij was de architect van één van de beste ploegen aller tijden. Het team werd bekend om het razendsnelle combinatievoetbal: futbol tiki taka.

Maar die tijd is voorbij. Guardiola coacht nu Bayern München. En de belangrijkste schakel van het team, de Spaanse middenvelder Xavi (34), is niet meer zo briljant als hij was. Voor hem beginnen de jaren te tellen. De geniale passjes van de spelmaker blijven meer en meer uit. En boegbeeld Messi is niet meer het fenomeen dat alles in goud verandert. De Braziliaan Neymar is een goede aankoop, maar hij heeft zijn draai nog niet gevonden.

Ondanks de matige resultaten is het seizoen nog niet verloren. In de achtste finales van de Champions League verdedigt Barcelona komende woensdag een 2-0 voorsprong tegen Manchester City. En in de finale van het nationale bekertoernooi speelt Barça in april tegen Real Madrid.