De schrijvers hoeven niet alles zelf te weten

Zien Amusement

NTR Boekenquiz

Ned. 2, 20.55-22.00

„Gaat het nu over Cees Nooteboom?” vraagt schrijver Daan Heerma van Voss hoopvol. In de NTR Boekenquiz heeft het team van schrijversbroers Daan en Thomas Heerma van Voss het zwaar te verduren. Over de uitslag onthullen we hier natuurlijk nog niets, maar in de nieuwe aflevering van de jaarlijkse quiz leveren zij een „dappere strijd” (dixit presentator Joost Karhof), die bij kijkers het nodige medelijden opwekt.

Want sommigen hebben het wel érg getroffen. Ieder team krijgt ondersteuning van twee literaire allesweters, de winnaars van een hondsmoeilijke boekenquiz in Vrij Nederland. Als de schrijvers het antwoord niet weten mogen zij een poging wagen. Team Kluun/Christophe Vekeman incasseert dankbaar de punten die Hans Beerekamp (in het dagelijks leven televisierecensent voor NRC) voor ze binnenhengelt.

Maar hun rol is op een gegeven moment uitgespeeld – zo blijft het spannend. Of toch minstens: vermakelijk. De quiz is een vrolijk allegaartje van literaire weetjes, met een fijn fragment waar een jonge militair Jules Verne dist, er is een rondje ‘flapraden’ (titel en schrijversnaam van een boekomslag zijn weggeshopt), er zijn audiofragmenten van voorlezende schrijvers. Zo gaat het ook nog over boeken.

    • Thomas de Veen