‘De Krim nodigt waarnemers uit voor referendum’ - OVSE ontkent

De Russische president Vladimir Poetin en minister van buitenlandse zaken Sergei Lavrov. AP / Alexei Nikolsky

Het bestuur van de Krim heeft de waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) uitgenodigd zondag het referendum bij te staan over de toekomst van het schiereiland. De waarnemers is tot nu toe steeds iedere toegang tot het gebied geweigerd.

Dat meldt het Russische persbureau RIA.

Update 19.15 uur: De OVSE zegt volgens de Russischtalige tak van de BBC van geen uitnodiging te weten, meldt persdienst Novum. De organisatie zou zo’n verzoek naar eigen zeggen ook terzijde leggen, omdat zij enkel uitnodigingen van landsregeringen accepteert.

De waarnemers kwamen vorige week in Oekraïne aan. Vijftien landen, waaronder de VS, doen mee aan de missie. Elk land heeft twee afgevaardigden gestuurd. Oekraïne had om de missie van ongewapende militairen gevraagd.

Tot nu kwamen ze de Krim niet op. Bij een poging het schiereiland op te komen, werden zelfs waarschuwingsschoten gelost.

‘Lijkt alsof Rusland gas terugneemt’

Onze buitelandredacteur Hubert Smeets is “verbaasd” door de actie van het parlement, omdat de waarnemers steeds werden tegengehouden en de OVSE al enige jaren niet meer welkom is bij verkiezingen in Rusland.

“Kennelijk wil men tegen elke prijs voorkomen dat in Europa gezegd wordt dat het referendum niet legitiem is. Premier Sergej Aksjonov heeft vanmorgen ook gezegd dat de Krimtataren een vice-premier mogen leveren en dat Russisch en het Tataars de gesproken talen worden. Rusland wil de Tataren dus overtuigen van de goede bedoelingen. En vandaag zei Lavrov dat hij zijn Amerikaanse collega Kerry heeft uitgenodigd. Het lijkt erop alsof Rusland een beetje gas terugneemt. Dit lijkt een poging om het referendum tot een goed einde te brengen.”

Rusland: wetteloosheid in het oosten

Toch duurt ook de oorlogsretoriek voort. Rusland heeft vandaag gewaarschuwd voor wetteloosheid door “extreemrechtse activisten” in het oosten van Oekraïne, “met de volledige medeplichtigheid van de nieuwe Oekraïense autoriteiten”. De verklaring moet Oekraïne volgens persbureau AP waarschuwen voor een mogelijke interventie daar. In Oost-Oekraïne is het pro-Russische gevoel groot, en gevreesd wordt dat Rusland ook dat deel van het land zal innemen. De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken zei vandaag dat het voor zijn land voelt alsof het bijna in oorlog is sinds Rusland de Krim heeft ingenomen.

Timmermans in Kiev

Minister Timmermans is in Kiev, met zijn collega’s uit België en Luxemburg. Hij heeft bloemen gelegd in de Institoetskajastraat in het centrum van Kiev, waar tientallen mensen omkwamen door geweervuur van sluipschutters. Ook bezocht hij de Maidan. Hij zei, volgens persdienst Novum:

“Toen ik hier een paar maanden geleden was, proefde ik optimisme. Nu voel ik ook verdriet om de vele doden die hier zijn gevallen. We moeten volhardend zijn, dan zullen de Russen vanzelf naar de onderhandelingstafel komen. Maar met de vuist op tafel slaan heeft geen zin”

President Obama en de Oekraïense premier Jatjensoek ontmoeten elkaar woensdag, maakte het Witte Huis gisteren bekend. Obama wil op die manier zijn steun uiten aan de nieuwe regering van het land. De VS willen dat Rusland bewijst mee te willen werken aan diplomatieke voorstellen om de crisis op de Krim te stoppen.

Oekraïne en EU tekenen mogelijk snel verdrag

De Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken denkt dat zijn land mogelijk deze maand nog het verdrag voor toenadering tot de EU kan ondertekenen. “We denken dat als er een politieke wil is, de datum van 21 maart mogelijk is”, zei hij. Op die dag staat ook een EU-top gepland. De afgezette president Viktor Janoekovitsj besloot in september dat akkoord opeens niet te ondertekenen. Dat was de aanleiding voor de protesten die Oekraïne maandenlang in hun greep hielden.

    • Mirjam Remie