Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Mexico doodt drugsbaron, jaren na zijn zogenaamde overlijden

Vingerprint van Nazario Moreno.
Vingerprint van Nazario Moreno. Foto AFP

Hij was al zeker drie jaar overleden – dacht men. Maar gistermorgen schoot het Mexicaanse leger El Mas Loco dood: De Gekste, leider van het Tempelierkartel dat al jaren de westelijke staat Michoacán onveilig maakt.

Mexico’s vorige regering claimde drie jaar geleden ook al dat zij Nazario Moreno, zoals zijn echte nam luidde, had gedood bij een massaal vuurgevecht waarbij 50 bendeleden sneuvelden. Maar omdat de kartels de gewoonte hebben hun doden mee te nemen, werd zijn lichaam nooit gevonden.

De jacht op Moreno werd opnieuw geopend toen geruchten gingen dat hij het Tempelierkartel nog steeds leidde. Gistermorgen omsingelden troepen het dorp waar hij verbleef en schoten Moreno dood, zoals de persverklaring luidde, toen hij weigerde zichzelf aan te geven. Ditmaal is, zo verzekert de regering, de identiteit van het lichaam vastgesteld met behulp van vingerafdrukken.

In de staat Michoacán is door de voortdurende drugsoorlogen nauwelijks nog sprake van overheidsgezag. Recent stuurde de regering extra troepen en sloot een akkoord met de zogeheten vigilantes, burgerwachten die zich op eigen houtje tegen de kartels verzetten, maar die er op hun beurt van verdacht werden zich aan de georganiseerde misdaad te hebben gewijd. De troepen arresteerden kort geleden een ander drugskopstuk uit de staat, Joaquin Guzman.

Maar de man die sinds het eerste ‘overlijden’ van Moreno hét gezicht was van het Tempelierskartel, Servando Gomez, alias La Tuta of ‘de claxon’, loopt nog vrij rond. Zolang hij niet wordt opgepakt, is het gezag van de overheid niet hersteld, zei een veiligheidsexpert. (Reuters)