Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Privacy

Consumentenbond: plannen ING in strijd met privacywetgeving

Exterieur van het hoofdkantoor van de ING.
Exterieur van het hoofdkantoor van de ING. Foto ANP / Robin Utrecht

Op het plan van de ING om betaalgegevens van klanten te delen met andere bedrijven is vandaag uit verschillende hoeken kritisch gereageerd. De Consumentenbond zegt vandaag in NRC Handelsblad dat het delen van de gegevens in strijd is met de privacywetgeving. Ook Tweede Kamerleden en het College Bescherming Persoonsgegevens reageerden sceptisch.

‘Vaag, maar gevoelig plan’

De Consumentenbond laat tegenover persbureau Novum weten verbaasd te zijn over de plannen om betaalinformatie voor commerciële doeleinden te gebruiken. Een woordvoerder zegt dat de organisatie de plannen “met argusogen en met grote aandacht” bekijkt.

“We zijn bijvoorbeeld erg benieuwd hoe de plannen met de gedragscode voor banken te rijmen zijn, waarin is beloofd de gegevens van klanten niet aan derden te verstrekken.”

Het CBP spreekt tegenover NRC van een “zeer gevoelig, maar vaag plan”, waarvan moet worden bekeken of het strookt met de privacywetgeving. Kamerleden reageerden verschillend op het nieuws van vanochtend. Sommige waren vol ongeloof, anderen (van onder meer CDA, PvdA en D66) vroegen gelijk om opheldering.

Twitter avatar ArdvanderSteur Ard van der Steur #ING is wel vroeg met de 1 april grap dit jaar #rekeninggegevens #privacy
Twitter avatar vanHijum Eddy van Hijum #CDA wil opheldering Dijsselbloem RT “@NOS: ING wil bedrijven inzicht geven in het betalingsgedrag van klanten: http://t.co/dfJr59VM5L”
Twitter avatar GerardSchouwD66 Gerard Schouw ‘ING wil betalingsdata klanten leveren aan bedrijven’ via @NUnl D66 niet enthousiast. Opheldering gevraagd. #privacy http://t.co/akS5cX4a9z
Twitter avatar henknijboer Henk Nijboer Mondelinge vragen aangemeld over verkoop van gegevens klanten door #ing

Kamerlid voor GroenLinks Jesse Klaver vindt het plan van ING “buitengewoon onverstandig” en “een aantasting van de privacy van mensen”.

“Bankgegevens van particulieren mogen niet gebruikt worden voor commerciële doeleinden. Dat vind ik niet alleen, dat hebben ook de banken zelf afgesproken in de ‘code banken’.”

Hoewel er veel ongeloof heerst over het commerciële gebruik van de privacygevoelige informatie, is de aankondiging van vanochtend geen onlogische stap, zegt onze economieredacteur Chris Hensen.

“Het past in de lijn van de ING van de laatste tijd. De bank is bijna klaar met het terugbetalen van zijn staatslening. Ze hebben veel data liggen waar ze nu niets mee doen.”

Betalen voor klantgegevens

ING wil met het project, dat bijvoorbeeld retailers moet helpen gerichter te adverteren, inspelen op de mogelijkheden die online bankieren biedt. Het gaat om een proef, die dit najaar begint met enkele duizenden vrijwillige proefpersonen. Een ‘big data’-team gaat de betaalgegevens analyseren. Het gaat hierbij om grote databestanden en niet om individuele gegevens, benadrukte de ING in een verklaring. De bank zal geen “individueel herleidbare klantdata” doorspelen en alleen persoonsgegevens gebruiken “wanneer dat ook is toegestaan”.

Bedrijven moeten de bank waarschijnlijk gaan betalen om klanten te benaderen, maar dat is nog niet zeker. Volgens de bank wordt aan alle privacyvoorwaarden voldaan.

Lees het hele artikel in NRC Handelsblad.