Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Oorlog

Oud-president Uribe in senaat

Een Colombiaan loopt langs een affiche van ex-president Uribe.
Een Colombiaan loopt langs een affiche van ex-president Uribe. Foto AFP

De voormalige Colombiaanse president Alvaro Uribe heeft bij de parlementsverkiezingen een zetel in de wacht gesleept. Dit kan de pogingen van Colombia’s president Manuel Santos om vrede te sluiten met de rebellen van de FARC bemoeilijken. Uribe, president van 2002 tot 2010, was fel tegenstander van de vredesonderhandelingen die een eind moeten maken aan het vijftig jaar oude conflict, onder meer door de FARC om te vormen tot een legitieme politieke partij. Zelf probeerde hij gedurende zijn presidentschap het FARC-geweld hard de kop in te drukken. Santos hoopt de vredesonderhandelingen binnenkort te kunnen afsluiten. Uribes nieuwe partij Centro Democratico won 20 van de 102 senaatszetels. De partij van Santos verloor enigszins terrein bij de verkiezingen, maar zijn coalitie bleef in het zadel met 47 zetels. Zijn Partido de la U behaalde 21 zetels. (AP)