Britse wanbetalers kijkgeld vrijuit, financiering van BBC in gevaar

Het niet betalen van het kijk- en luistergeld zou voor Britten niet langer strafbaar moeten zijn. Dat vinden onder andere de Britse minister van Cultuur en de minister van Justitie, daarin gesteund door meer dan honderd Lagerhuisleden.

Dat zou grote gevolgen hebben voor de BBC, die jaarlijks 3,6 miljard pond (4,4 miljard euro) ontvangt aan kijk- en luistergeld. De BBC heeft geen inkomsten uit reclame. Nu al moet de Britse publieke omroep bezuinigen doordat het geld sinds 2010 is bevroren op 145,50 pond per jaar per huishouden.

Vorige week kondigde directeur-generaal Tony Hall daarom aan de jongerenzender BBC3 te zullen sluiten. Dat levert 50 miljoen pond op, dat aan drama en de BBC World Service zal worden besteed. De radiowereldomroep werd tot dit jaar gefinancierd door het ministerie van Buitenlandse Zaken, maar moet nu ook worden betaald uit het kijk- en luistergeld.

„De BBC heeft de veranderingen zo ver doorgedreven als kan. Iets moet worden opgegeven. En dat betekent dat we moeilijke keuzes moeten maken”, zei Hall bij de aankondiging dat BBC3 zal verdwijnen. De omroep zei dat bij een volgende inkrimping van het kijk- en luistergeld zij ook bijvoorbeeld de culturele zender BBC4 zal schrappen.

Het kijk- en luistergeld is onderwerp van discussie omdat de BBC moet onderhandelen over de vernieuwing van het Royal Charter in 2016, het handvest dat de toekomst van de omroep bepaalt en iedere tien jaar moet worden vernieuwd. „Decriminalisering van het kijk- en luistergeld moet daarbij op tafel liggen”, zo zei minister van Cultuur Maria Miller. Minister van Justitie Chris Grayling zei dat dit de druk op rechtbanken zou verlichten.

Jaarlijks worden 180.000 Britten vervolgd wegens het niet betalen van het kijk- en luistergeld, gelijk aan één op de tien vervolgingen. De meerderheid wordt veroordeeld en beboet, tussen 2011 en 2013 werden 107 Britten gevangengezet.

Volgens de BBC zal decriminalisering grote gevolgen hebben. „Eén procent meer wanbetalers betekent een verliesvan 35 miljoen pond, wat gelijk staat aan tien lokale radiostations”, zei een woordvoerder.