Ook van de nummer 17 wordt nu al niet meer gewonnen

Fausto Rossi maakte de 1-0 Foto Reuters

Neymar, Lionel Messi, Xavi, Cesc Fàbregas. De sterspelers van FC Barcelona startten zaterdagavond allemaal in de basis. Een uitwedstrijd tegen Real Valladolid, de nummer zeventien in de Spaanse competitie. Een fitte selectie, geen excuses.

Maar een makkie werd het niet. Barcelona leed een pijnlijke nederlaag (1-0). De Italiaanse middenvelder Fausto Rossi maakte na zeventien minuten het enige doelpunt van de wedstrijd. „Zielig” en „schaamteloos” noemen de Spaanse media de nederlaag.

Het verloren duel past bij het matige seizoen van Barcelona. De club begon de competitie overtuigend, maar na de jaarwisseling verspeelde de ploeg veel punten. De vedettes schitteren niet meer. In totaal verloor de club al vier keer in de Spaanse competitie, waarin het derde staat. Koploper en grote rivaal Real Madrid bouwde de voorsprong dit weekend uit naar vier punten. Real won gisteravond thuis met 3-0 van Levante.

Barcelona zit in een belangrijke fase. Over twee weken staat de uitwedstrijd tegen Real Madrid op het programma. Het wordt een cruciaal duel voor Barça: een nederlaag kan het einde van de titelaspiraties betekenen. „We verkeren niet in onze beste vorm, we moeten ons binnen vijftien dagen herontdekken”, zei de Argentijnse coach Gerardo Martino na het duel. „We zijn bezorgd, want de landstitel wordt nu beslist.”

Tot medio 2012 domineerde Barcelona het internationale voetbal, onder leiding van coach Josep Guardiola. Hij was de architect van een van de beste ploegen aller tijden. Maar die tijd is voorbij. Guardiola coacht nu Bayern München. En de belangrijkste schakel van het team, de Spaanse middenvelder Xavi (34), is niet meer zo briljant als hij was. Voor hem beginnen de jaren te tellen. De geniale passjes van de spelmaker blijven meer en meer uit. En boegbeeld Messi is niet meer het fenomeen dat alles in goud verandert. De Braziliaan Neymar heeft zijn draai nog niet gevonden.

Ondanks de matige resultaten is het seizoen nog niet verloren. In de achtste finales van de Champions League verdedigt Barcelona woensdag thuis een 2-0 voorsprong tegen Manchester City. En in de finale van het nationale bekertoernooi speelt Barça in april tegen Real Madrid.