Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Algemeen

CBS: aantal ontmoedigde werklozen flink toegenomen

Meer werklozen raken ontmoedigd en staken hun zoektocht naar een baan. Tussen 2008 en 2013 is het aantal werklozen dat om die reden stopte met zoeken bijna verdubbeld. Dat heeft het Centraal Bureau voor de Statistiek vandaag bekendgemaakt. Vorig jaar waren 70.000 mensen zo pessimistisch dat ze niet meer naar werk hebben gezocht. Van de 55- tot 65-jarige ‘werkwillenden’ is 12,3 procent somber gestemd. In de groep onder de 35 jaar is dat circa 3 procent. Relatief gezien is het aantal ontmoedigden afgezet tegen het aantal werkwillenden stabiel: het schommelt al jaren rond de 6 procent. (NRC)