Amerikaanse schaatsers kunnen nog winnen na afgang in Sotsji

Met zijn successen in Inzell is Amerika terug op het hoge niveau van begin dit seizoen.

Vol vertrouwen en zonder enige negatieve bijgedachte vloog Brian Hansen gisteren van start voor zijn 1.500 meter bij de wereldbeker in Inzell. Razendsnelle opening, dijk van een eerste ronde. Zou de Amerikaan, onlangs pas zevende op de olympische schaatsmijl in Sotsji, zichzelf tegenkomen? Integendeel.

Wat een geweldige race van Hansen: 1.44,58, baanrecord, liefst zeven tiende sneller dan in de rit voor hem de Canadees Denny Morrison, nummer drie van Sotsji. En ook de winnaars van olympisch zilver (Koen Verweij) en goud (de Pool Zbigniew Brodka) kwamen even later niet eens in de buurt van de 23-jarige Amerikaan, die voor het eerst een 1.500 meter om de wereldbeker won.

Ook zijn landgenoten Shani Davis en Heather Richardson revancheerden zich in Inzell voor hun zwakke optreden bij de Winterspelen. Davis won zaterdag in een snelle tijd van 1.08,70 de 1.000 meter, voor olympisch kampioen Stefan Groothuis (1.08,80). In Sotsji was de tweevoudig olympisch kampioen nog kansloos als achtste geëindigd. Richardson won in het Zuid-Duitse bergdorpje tot twee keer toe de 500 meter, in 37,85 en 37,70 seconden.

Met hun wereldbekersuccessen in Inzell zijn de Amerikanen weer terug op het hoge niveau van begin dit seizoen. Alleen in Sotsji zakten ze collectief weg. Als oorzaak werd gewezen naar hun nieuwe schaatspakken, speciaal voor de Spelen ontworpen. Ventilatiegaten zouden de pakken niet sneller maar juist langzamer hebben gemaakt. ‘Suitgate’ leidde de Amerikaanse ploeg af van de races. Ook toen de schaatsers hun oude pakken weer aantrokken, bleven de prestaties tegenvallen. Kwam het dan door het trainingskamp in de aanloop naar Sotsji, op hoogte op de buitenbaan van Collalbo?

In Inzell wilden de Amerikanen niet praten over het olympisch echec. „Misschien in de toekomst”, aldus Davis. Eerst dit seizoen afmaken, met komend weekeinde de wereldbekerfinale en de week erna het WK allround. Nog troostprijzen genoeg.