Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Sport

Amerikaanse golfer Patrick Reed maakt zijn grote woorden waar

De jonge Amerikaanse golfer Patrick Reed (23) is bezig aan een opmerkelijke opmars, getuige zijn zege in Florida.

Aan zelfvertrouwen geen gebrek. Patrick Reed knipperde afgelopen weekeinde niet eens met zijn ogen toen hij verkondigde dat hij bij de vijf beste golfers ter wereld hoort. De jonge Amerikaan speelde nog nooit een major, maar waagde het gisteren, op de slotdag van de Cadillac Campionship in Florida, wel een rood golfshirt aan te trekken – al sinds mensenheugenis het zondagse handelsmerk van Tiger Woods.

Maar Reed, alleen al wegens zijn zichtbare overgewicht een opvallende verschijning op de baan, verbaasde vriend en vijand met zijn zege op Trump National Doral, in de buitenwijken van Miami. De Texaan werd de jongste winnaar ooit van een World Golf Championship. En hij drong een zeer select groepje spelers binnen, met drie zeges in de Amerikaanse PGA Tour voor hun 24ste jaar: Woods, Phil Mickelson, Rory McIlroy en Sergio Garcia waren de enige leden.

Tot gisteren. Op de slotdag bouwde de stoïcijns spelende Reed een indrukwekkende voorsprong op, maar hield op de laatste negen holes precies één slag voorsprong (-4) over op zijn naaste belagers, zijn landgenoot Bubba Watson en Welshman Jamie Donaldson (-3). Volgende maand maakt Reed pas zijn debuut in een major, de Masters in Augusta.

Joost Luiten (+3) leverde na twee moeizame weken een knappe prestatie met zijn gedeelde dertiende plaats, voor sterren als Mickelson, Woods en McIlroy. Luiten klimt één plaats op de wereldranglijst, naar de 44ste plaats.

Zaterdag leken voor Woods alle seinen op groen te staan voor zijn achtste titel van het toernooi. Maar op de slotdag zakte hij snel weg, mede als gevolg van een rugblessure die hem al langer parten speelt. Voor het eerst in zijn PGA-loopbaan sloeg hij geen enkele birdie op de slotdag. Zijn score van 78 slagen, zes boven de baannorm, was bovendien zijn slechtste ooit op een zondag.