Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Cultuur

Alsof ze zo voor je neus staan

De Duitse band The Notwist maakte sinds 1989 acht cd’s en een soundtrack. Hun populariteit piekte rond 2002, toen de cd Neon Golden verscheen. Notwist werd geroemd om de versmelting van de klank van een gitaarband met die van analoge synthesizers, wat niet te gepolijste elektronica opleverde. Op de nieuwe cd Close To The Glass is hun stijl opnieuw kwetsbaar, van schuchtere akkoorden op gitaar tot elektronische accenten die oplichten als glimwormen. Vooral de eerste helft van deze cd is een parade van sterke songs, met Kong – waarin voorman Markus Acher met zijn onvaste stem verlangend klinkt als J Mascis (Dinosaur Jr) – als hoogtepunt. Liedjes zwabberen van vervormde rocksong naar transparante soundscape, met steeds die intieme klank: alsof ze voor je neus staan te spelen.