Gevreesde vicepresident overleden aan hartaanval

Afghanistans invloedrijke en gevreesde vicepresident Mohammad Qasim Fahim is gisteren overleden aan een hartstilstand. Qasim was een berucht krijgsheer. Hij mocht zich van president Hamid Karzai officieel ‘maarschalk’ noemen en kon beschikken over een officieel gedemobiliseerde militie.

Mohammad Qasim Fahim was topcommandant in de Noordelijke Alliantie, een verzameling strijdgroepen die van 1996 tot eind 2001 vocht tegen het regime van de Talibaan. De Noordelijke Alliante schaarde zich achter de Amerikaanse invasie van 2001 na de aanslagen van 11/9. Hij was geen kandidaat voor de komende presidentsverkiezingen van 5 april, en liet zich niet uit over wie hij wilde steunen.

Woordvoerders van de president en de VN-missie in Afghanistan prezen Fahim gisteren. Maar volgens Human Rights Watch heeft hij „het bloed van vele Afghanen aan zijn handen”. In een rapport uit 2005, over de straffeloosheid betreffende oorlogsmisdadigers in Afghanistan, beschuldigt de mensenrechtenorganisatie hem van betrokkenheid bij de dood van honderden Afghaanse burgers.

Volgens Human Rights Watch was hij direct betrokken bij de Afshar-campagne in februari 1993. Diverse milities vielen toen shi’itische strijders in het westen van Kabul aan. Honderden burgers werden bij de aanval gedood, nog eens honderden werden afgevoerd en nooit meer gezien. (NRC)