Ademtest kan snel tumor uitsluiten

Een ademtest lijkt met grote zekerheid uit te wijzen of vrouwen vrij zijn van borstkanker. Dat blijkt uit een pilotstudie in PLOS ONE (5 maart), uitgevoerd bij vrouwen met een hoger risico op borstkanker, bijvoorbeeld omdat het in de familie zit. Of de resultaten overeind blijven bij gebruik in de algemene bevolking, moeten grotere studies uitwijzen.

De ademtest meet de zogeheten vluchtige organische stoffen in de uitademingslucht. Doordat tumoren bepaalde enzymen activeren veranderen de concentraties van deze stoffen. „De resultaten zijn veelbelovend”, zegt Philippe Lambin, hoogleraar radiotherapie, die het onderzoek leidde. Hij ziet een potentiële rol voor de ademtest als voorselectie bij het bevolkingsonderzoek naar borstkanker. Als de test van zes minuten betrouwbaar kan uitsluiten dat vrouwen borsttumoren hebben, dan kan dat een röntgenonderzoek besparen.

„Interessante uitkomsten”, reageert hoogleraar kankerepidemiologie Harry de Koning van de Erasmus Universiteit. Maar dat de ademtest nu zo gevoelig lijkt, kan komen doordat de onderzoekers hebben gewerkt met een selectieve groep vrouwen met een verhoogd risico op borstkanker. In de algemene bevolking zullen vrouwen misschien vaker ten onrechte borstkankervrij worden verklaard.