Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Wilders: in toekomst niet alleen gedogen, ook regeren

PVV-leider Geert Wilders recent tijdens het kort plenair debat (VAO) over de crisis in Oekraine. Foto ANP / Valerie Kuypers

PVV-leider Geert Wilders verwacht dat zijn partij in de toekomst nog een rol van betekenis kan spelen in de Haagse politiek. Hij is dan ook niet van plan om zich volledig op Europa te storten, zegt hij vandaag tegen nu.nl.

Wilders zegt onder meer:

“De beste tijden van de PVV liggen nog voor ons. Mensen denken dat ik naar Europa ga. Dan ga ik veel mensen teleurstellen. Of geruststellen. Ik zal opnieuw lijstduwer worden en hier blijven. Ik geloof echt dat ik nog veel te doen heb. Ik kan de PVV de grootste partij van Nederland maken. Ik voel dat.”

Hij vindt het onzin dat er geen partij zou zijn die niet met de PVV zou willen regeren.

“De kracht van een partij zit ook in zijn omvang en als je groot wordt, wordt heel veel vloeibaar. En de PVV zal niet alleen gaan gedogen, maar ook gaan regeren. Uiteindelijk gaat het om wat de kiezers willen en welke combinaties mogelijk zijn. Geloof mij, het zijn bijna allemaal machtspartijen. Die zouden hun schoonmoeder nog verkopen om aan de macht te komen.”

Wilders haalt in het interview verder uit naar het NOS-radiodebat tussen de fractievoorzitters van afgelopen woensdag. Wilders haakte af vanwege Kamerverplichtingen, wat hem op kritiek kwam te staan.

“Ik doe liever een spetterend Kamerdebat dan dat ik met wat neuzelaars van de NOS praat over hondenpoep.”

Wilders denkt niet dat ook maar iemand naar de debatten luistert.

“De seinen in het land staan op rood met de werkloosheid en faillissementen en wij gaan praten over gemeentelijke herindelingen: ze zijn knettergek. Welke Nederlander is daarmee bezig?”

(Novum)