Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Waarschuwing voor teken

Een teek (met tekentang). Teken kunnen de ziekte van lyme voortbrengen. Foto ANP / Koen Suyk

Wandelaars en fietsers die er vandaag op uit trekken in de natuur doen er goed aan om bij terugkomst te controleren of ze zijn gebeten door een teek. Dat stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Door de zachte winter en het mooie weer van de afgelopen dagen zijn de beestjes veel eerder actief dan normaal.

De afgelopen week nam het aantal tekenbeten dat werd doorgegeven op tekenradar.nl sterk toe ten opzichte van de voorgaande weken. De toename liep gelijk op met de toename van het voorspelde tekenactiviteitsniveau van minimaal naar gering. Het verwachte tekenactiviteitsniveau staat in het zuidoosten nu al op ‘zeer hoog’. Dat wordt normaal gesproken pas veel later in het jaar gehaald.

Sinds het begin van de winter op 1 december zijn er 120 tekenbeten doorgegeven op tekenradar.nl. Dit zijn er twee keer zo veel als het jaar ervoor. Mensen die een tekenbeet hebben, kunnen de ziekte van Lyme oplopen. (Novum)