Vicepresident Afghanistan overleden

Qasim Fahim in 2011. Foto AP / Kamran Jebreili

Veldmaarschalk Muhammed Qasim Fahim, één van de twee vicepresidenten van Afghanistan, is overleden. Hij is 57 jaar geworden. Hij kwakkelde al tijden met een zwakke gezondheid, meldt persbureau AP.

De doodsoorzaak is dan ook een (niet bij naam genoemde) ziekte, aldus de Afghaanse president Hamid Karzai. In Afghanistan is drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Karzai noemde de dood van Fahim “een groot verlies voor Afghanistan”.

Fahim maakte vooral naam als krijgsheer in de opstand tegen de Sovjet-Unie in de jaren tachtig en via zijn rol in de Afghaanse burgeroorlog in het decennium daarop.

Hij een belangrijke bondgenoot van Ahmad Shah Massoud, de leider van de Noordelijke Alliantie, die streed tegen de Talibaan. Toen Massoud in 2001 werd gedood bij een aanslag, nam Fahim zijn plaats in. Fahim overleefde zelf verschillende aanslagen op zijn leven.

Na de val van de Taliban in 2002 werd Fahim minister van Defensie in de overgangsregering. Later werd hij vicepresident. Toen president Karzai in 2004 aan de macht kwam, werd Fahim vervangen. In 2009 werd hij na de herbenoeming van Karzai echter opnieuw vicepresident.

    • Niels Posthumus