‘Verdachte mannen in vermist vliegtuig waaronder onderweg naar Europa’

Vietnamese luchtmacht scant de zee op zoek naar het wrak van het vermoedelijk gisteren neergestorte vliegtuig van Malaysia Airlines. Foto AFP / Thanh Nien Newspaper

Het vliegtuig van Malaysia Airlines dat gisterochtend van de radar verdween, probeerde mogelijk te keren. Dat heeft een woordvoerder van de Maleisische luchtmacht gezegd, meldt persbureau AP. De twee mannen die met gestolen paspoorten aan boord waren, hadden een ticket naar Europa, meldt de BBC.

De piloot moet de luchtverkeersleiding normaal gesproken op de hoogte brengen als hij wil draaien, maar dat is niet gebeurd. De luchtmacht wil verder geen details geven. Rond 01.30 uur gisteren lokale tijd, kort na het opstijgen, werd het contact met de luchtverkeersleiding verbroken boven de Zuid-Chinese Zee.

Het toestel met 239 mensen aan boord was onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. De Boeing 777 is vermoedelijk in zee gestort. Er waren 227 passagiers aan boord en twaalf bemanningsleden. Onder de passagiers 153 Chinezen en 38 Maleisiërs, daarnaast meerdere Indonesiërs, Australiërs en Amerikanen. Er was ook een 50-jarige Nederlandse vrouw aan boord.

Reddingsteams zoeken vandaag verder naar het toestel. Het is niet zeker hoe lang de zoektocht naar een wrak kan duren. Neem het voorbeeld van het dodelijke ongeluk met een Airbus A330 van Air France in 2009. Dat stortte ook neer boven zee, en het wrak ervan werd pas twee jaar na dato gevonden.

Intussen wordt ook de passagierslijst nog eens onder de loep genomen. De minister van Transport van Maleisië zegt dat er vier verdachte namen op zijn aangetroffen. Gisteravond werd al duidelijk dat in ieder geval twee namen op de lijst staan van personen van wie enige tijd geleden het paspoort in Thailand is gestolen. De autoriteiten houden daarom rekening met een terroristische aanslag.

Update 10.27 uur: De twee mannen die met gestolen paspoorten aan boord waren van het vermiste vliegtuig van Malaysia Airlines, zouden doorreizen naar Europa volgens de BBC. De twee hadden tickets geboekt bij China Southern Airlines en zouden gisteren in Amsterdam landen. Een van hen zou vervolgens naar Kopenhagen reizen, de ander naar Frankfurt.

    • Niels Posthumus