Operagrootheid Gerard Mortier (70) overleden

Een archieffoto van Gerard Mortier uit 2010. Foto EPA / J.J. Guillen

De Belgische operagrootheid Gerard Mortier is vannacht op zeventigjarige leeftijd overleden. Mortier leed aan een agressieve vorm van pancreaskanker. In de zomer van 2013 werd de kanker bij hem geconstateerd. De Belgische premier maakte zijn dood vandaag bekend.

Twitter avatar eliodirupo Elio Di Rupo Ons land verliest een visionaire en genereuze persoonlijkheid. Mijn gedachten zijn bij zijn familie en naasten #GerardMortier

Begin februari zei Mortier, door de Belgische krant De Morgen ‘operapaus’ genoemd, nog in een zeldzaam interview met The New York Times:

“Het is een heel kwaadaardige kanker, maar gelukkig werd de kanker vroeg opgemerkt. Ik ga nu voor een nieuwe behandeling naar Moskou. Ik doe alles wat ik kan.”

Mortier werd beschouwd als een revolutionaire grootheid in de internationale operawereld. Hij werd in Gent geboren als zoon van een bakker en was al vanaf jonge leeftijd gecharmeerd van opera. Hij zorgde regelmatig voor opschudding in de operawereld door zijn non-conformistische stijl en zijn pogingen opera dichter bij het grote publiek te brengen.

Mortier verwierf grote bekendheid als opera-intendant bij De Munt in Brussel, waar hij van begin jaren tachtig tot begin jaren negentig werkte. Ook was hij onder meer directeur van de Salzburger Festspiele en de Opéra Nationale de Paris. Mortier zou in 2009 als intendant gaan werken bij de New York City Opera, waarmee hij grootse plannen had. Toen bleek dat hij die niet zou kunnen verwezenlijken, bedankte hij voor de baan.

Mortier was sinds drie jaar artistiek directeur bij het Teatro Real, de opera van Madrid. Hij zou daar tot 2016 werken, maar het theater ontsloeg hem in september aan het begin van het seizoen, terwijl hij al aan behandelingen tegen zijn kanker was begonnen. Mortier zorgde voor opschudding in Madrid: met zijn vernieuwende koers wist hij een minder conservatief publiek te trekken, maar zijn producties vielen slecht bij de traditionele bezoekers. Hij moest zijn ontslag via de media vernemen. Na een stevige rel werd besloten hem voor een jaar als adviseur aan te stellen.

Dit bericht wordt momenteel bijgewerkt. Je kunt de pagina over een paar minuten nog eens verversen.

    • Anouk van Kampen