Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Terrorisme

Ook VAE zet Moslimbroederschap op terreurlijst

Een vergadering van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo, eerder vandaag.
Een vergadering van de Arabische ministers van Buitenlandse Zaken in Kairo, eerder vandaag. Foto AFP / Khaled Desouki

De Verenigde Arabische Emiraten hebben de Moslimbroederschap als terroristische organisatie bestempeld. Afgelopen week deed Saoedi-Arabië hetzelfde. De Golfstaten voeren de druk op de organisatie steeds verder op, meldt persbureau AP.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken van de VAE wil met Saoedi-Arabië samenwerken bij het aanpakken van terreurgroepen. Dat laatste land heeft ook verschillende aan Al-Qaeda gelieerde organisaties als terroristisch bestempeld. De landen willen alle materiële en immateriële steun die de groepen krijgen aanpakken.

Conflict Golfstaten met Qatar

De kwalificatie van de Moslimbroederschap als terreurgroep gebeurt te midden van een hoogoplopend conflict tussen Saoedi-Arabië, Bahrein en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) aan de ene kant en Qatar aan de andere. Onze buitenlandredacteur Toon Beemsterboer schreef vorige week in NRC Handelsblad dat sjeik Yusuf Qaradawi het middelpunt vormt van het conflict (€).

De zeer invloedrijke sunnitische prediker haalt in zijn wekelijkse televisieshow Shari’a en het leven op de Qatarese satellietzender Al-Jazeera hard uit naar de onderdrukking van de Moslimbroederschap door de Golfstaten.

Ambassadeurs teruggeroepen

Zo zei Qaradawi in een recente preek dat de Emiraten tegen “elke islamitische heerschappij” zijn. De geestelijk leider van de Egyptische Moslimbroederschap heeft miljoenen volgelingen, ook buiten Egypte. Zijn wekelijkse televisieshow en zijn preken worden - onder meer via internet- door miljoenen moslims bekeken. Beemsterboer:

Uit protest trokken Saoedi-Arabië, Bahrein en de VAE gisteren hun ambassadeurs terug uit Qatar. De minister van Buitenlandse Zaken van de VAE eiste dat Qatar sjeik Qaradawi de mond snoert. Hij zei dat zijn land niet langer “beledigingen” van zijn leiders of zijn mensen accepteert.

Egypte was het eerste land dat de Moslimbroederschap als terreurgroep bestempelde. Dat besluit volgde op de machtsovername door het Egyptische leger, waarbij Moslimbroeder en president Mohammed Morsi werd afgezet.