Oekraïense premier naar VS - verwacht flinke stijging gasprijs

De nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gaat deze week naar de Verenigde Staten om de crisis op het Oekraïense schiereiland de Krim te bespreken. Ondertussen lopen de spanningen daar nog steeds op, en door het intrekken van de korting van Rusland op gas zal de gasprijs in Oekraïne binnenkort flink oplopen.

Mensen zwaaien met Russische en Krimse vlaggen tijdens een pro-Russische demonstratie in Simferopol, op het Leninplein.
Mensen zwaaien met Russische en Krimse vlaggen tijdens een pro-Russische demonstratie in Simferopol, op het Leninplein. Foto AFP / Filippo Monteforte

De nieuwe Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek gaat deze week naar de Verenigde Staten om de crisis op het Oekraïense schiereiland de Krim te bespreken. Dat zei de premier vandaag volgens persbureau Reuters. Jatsenjoek zal in de VS meerdere mensen ontmoeten, hoewel nog niet bekend is gemaakt wie dit zijn en wanneer hij vertrekt.

Rusland steunt het referendum dat volgende week zondag op de Krim wordt gehouden en waarin naar verwachting de meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland zal aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten. De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim stemde afgelopen week al unaniem in met aansluiting bij Rusland, maar Jatsenjoek meldde vandaag, naast zijn bezoek aan de VS, dat Oekraïne geen centimeter van zijn territorium aan Rusland zal geven. Maar het Oekraïense ministerie van Defensie gaf ook aan niet van plan te zijn troepen naar de Krim te sturen.

Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving. Ook onder meer Angela Merkel is tegen het referendum: ze gaf vanochtend aan niet naar de G8-top in het Russische Sotsji te gaan als de pro-Russische regering op de Krim vasthoudt aan het referendum. Uit protest tegen het Russische optreden op de Krim waren de voorbesprekingen voor de G8-top al stilgelegd.

Jatsenjoek sprak op een bijeenkomst ter ere van de 200-jarige sterfdag van de Oekraïense dichter Taras Chevtsjenko in Kiev. Hij voegde ook nog toe:

“Dit is ons land. Onze vaders en grootvaders hebben hun bloed vergoten voor dit land. En we zullen geen centimeter Oekraïens grondgebied weggeven. Laat Rusland en zijn president dat weten.”

Ook de Oekraïense president Oleksandr Toertsjinov sprak dat Oekraïne “een land, een familie” is. Chevtsjenko wordt gezien als de vader van de Oekraïense literatuur en een nationale held.

Oekraïne verwacht flinke stijging gasprijs

Door de ontwikkelingen in Oekraïne besloot Rusland deze week ook de eerder gegeven korting aan Oekraïne op de gasprijzen weer in te trekken. De Oekraïense minister van Energie zegt vandaag dat hij verwacht dat het Russische Gazprom de prijzen waarschijnlijk in het tweede kwartaal gaat ophogen naar zo’n 266 euro per 1.000 kubieke meter gas.

Rusland ging er in december nog mee akkoord om de gasprijzen voor Oekraïne van zo’n 288 euro naar zo’n 193 euro per 1000 kubieke meter te halen, als Oekraïne een associatieverdrag met de EU zou afwijzen. Nu Janoekovitsj als president verstoten is en de nieuwe regering een pro-westers beleid aan lijkt te hangen, heeft Rusland besloten die korting weer in te trekken. Oekraïne moet ook nog een schuld van 2 miljard dollar bij Gazprom aflossen.

Spanning op Krim duurt voort

En ondertussen neemt de spanning op de Krim ook niet af. Vandaag raakten pro-Russische en pro-Oekraïense bewoners in Sebastopol in gevecht. Oekraïeners kwamen in het hele land bijeen om de sterfdag van Chevtsjenko te vieren, maar werden in Sebastopol aangevallen door zo’n honderd mannen met wapenstokken.

In de Krimse hoofdstad Simferopol kwamen juist zo’n vierduizend mensen bijeen om voor aansluiting bij Rusland te demonstreren. Ze droegen Russische vlaggen bij zich en riepen leuzen als “de Russen zijn onze broeders”. Voorzitter van het Krimse parlement Vladimir Konstantinov zei naar aanleiding van het referendum binnenkort: “We gaan terug naar het moederland.” Zo’n vijfhonderd mensen demonstreerden verderop in Simferopol tegen aansluiting bij Rusland. Het kwam niet tot een treffen tussen de twee groepen.

    • Anouk van Kampen