Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

Merkel niet naar G8 in geval van referendum op de Krim

Angela Merkel en Vladimir Poeting in 2012. Foto Reuters / Maxim Shemetov

De Duitse bondskanselier Angela Merkel zal niet naar de G8-top in het Russische Sotsji gaan als de pro-Russische regering op de Krim vasthoudt aan het referendum over de toekomst van het schiereiland. Dat schrijft het Duitse blad Der Spiegel op zijn website.

Dit stevige dreigement is opvallend. Want Duitslandcorrespondent Frank Vermeulen schreef gisteren in NRC Handelsblad:

Na een week crisis op de Krim kristalliseert de rol uit die de Duitse regering speelt: die van centrale regelkamer tussen Washington en Moskou. Merkel telefoneert dagelijks met Obama en Poetin. Daarbij is het van belang dat zij in Moskou niet wordt gezien als de buikspreekpop van de Amerikaanse president. Poetin en Merkel kennen elkaar al zo lang als zij beiden regeringsleiders zijn in hun land. Merkel kan rechtstreeks met Poetin communiceren in het Russisch, wat de kans op misverstanden verkleint. Poetin, die als KGB-officier enige jaren in Duitsland was gestationeerd, kan zich ook uitstekend verstaanbaar maken in het Duits. In crises als deze rond Oekraïne is dat persoonlijke element niet onbelangrijk.

Uit protest tegen het Russische optreden op de Krim waren de voorbesprekingen voor de G8-top al stilgelegd. De zeven leden buiten Rusland vinden dat Rusland de soevereiniteit en territoriale integriteit van Oekraïne “overduidelijk heeft geschonden”.

Referendum zal waarschijnlijk uitwijzen dat meerderheid aansluiting bij Rusland wil

Rusland steunt het referendum dat vandaag over een week op de Krim wordt gehouden. Daarin zal naar verwachting een meerderheid van de bevolking van het Oekraïense schiereiland aangeven zich bij Rusland te willen aansluiten.

De Russische president Vladimir Poetin zei eerder dat Rusland niet van plan is de Krim te annexeren. De bevolking heeft volgens hem echter wel het recht zich in een referendum over de toekomst van de regio uit te spreken.

De nieuwe regering in Kiev is tegen het referendum. Volgens de Amerikaanse president Barack Obama druist de volksraadpleging in tegen internationale wetgeving.

Het parlement van de Oekraïense deelrepubliek de Krim stemde afgelopen week al unaniem in met aansluiting bij Rusland.