Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politie, recht en criminaliteit

Joran van der Sloot na uitzitten straf uitgeleverd aan VS

Joran van der Sloot na zijn arrestatie in 2010.
Joran van der Sloot na zijn arrestatie in 2010. Foto ANP / Marcel Antonisse

Joran van der Sloot wordt na zijn gevangenisstraf in Peru uitgeleverd aan de VS. Dat heeft het Hooggerechtshof in Peru bekendgemaakt, volgens lokale media.

Van der Sloot zit vast voor de moord op studente Stephany Flores in 2010, in een hotelkamer in Lima. Hij heeft een straf van 28 jaar opgelegd gekregen, ook na hoger beroep. Hij wordt ook in verband gebracht met de verdwijning van de Amerikaanse Nathalee Holloway op Aruba in 2005, maar daar is nooit bewijs voor gevonden.

Het Amerikaanse Openbaar Ministerie wil hem echter vervolgen voor afpersing van de moeder van Holloway. Hij heeft haar aangeboden in ruil voor 250 duizend dollar te vertellen waar het lichaam van haar dochter zich bevindt. Van der Sloot hield zich echter niet aan de afspraak en vertrok met een fractie van het bedrag naar Peru, waar hij later Stephany Flores om het leven bracht.

Twee jaar geleden berichtten Peruaanse media al op basis van rechtbankstukken dat Van der Sloot na zijn straf aan de VS zou worden uitgeleverd. Die berichten zijn toen echter nooit bevestigd.