Zege Feyenoord, Twente onderuit, RKC - ADO en Ajax - Cambuur onbeslist

Davy Klaassen van Ajax na een gemiste kans in de wedstrijd tegen Cambuur. Foto ANP / Olaf Kraak

Feyenoord heeft zich vandaag hersteld van de nederlaag tegen rivaal Ajax. De Rotterdammers wonnen de uitwedstrijd bij FC Groningen met 2-0. Go Ahead Eagles won in Deventer met 1-0 van FC Twente en RKC Waalwijk en ADO Den Haag kwamen uit op een gelijkspel van 1-1. Ajax en SC Cambuur speelden gelijk.

Feyenoord nam door de zege de vierde plaats in de Eredivisie weer over van PSV. Ruben Schaken opende na een kwartier spelen de score, waarna Stefan de Vrij vlak na rust de marge verdubbelde. Ronald Koeman koos in Groningen door de schorsing van aanvalsleider Graziano Pellè voor een tweespitsensysteem. International Jean-Paul Boëtius, die woensdag zijn debuut voor Oranje maakte, was het slachtoffer en moest op de bank beginnen.

Koemans keuze pakte goed uit, want Feyenoord dicteerde de wedstrijd en kwam al vroeg op voorsprong. Terence Kongolo bediende Schaken, die met een bekeken lobje doelman Marco Bizot verschalkte. Even later speelde Kongolo weer een belangrijke rol bij de tweede kans van Feyenoord. Hij kopte goed door, waarna De Vrij kon inschieten. De verdediger zag zijn poging van de doellijn gehaald worden door Eric Botteghin. Groningen staat nu met 29 punten negende.

Blunder van Marsman

Voor Go Ahead Eagles schoot Jarchinio Antonia schoot na een dik halfuur de enige treffer van de wedstrijd binnen, na een blunder van FC Twente-doelman Nick Marsman. Twente mist door de nederlaag de aansluiting met Vitesse, waarmee de Tukkers om de tweede plek strijden. Twente heeft drie punten minder dan de Arnhemmers. Go Ahead Eagles steeg door de zege van plek vijftien naar plek elf, met 31 punten.

Feyenoord, dat met 2-0 won bij FC Groningen, profiteerde van de Twentse nederlaag en staat nog maar een punt achter de Tukkers, die derde staan. PSV volgt op twee punten van Twente.

RKC-ADO onbeslist

De wedstrijd tussen RKC Waalwijk en ADO Den Haag leverde vanmiddag geen winnaar op. In Brabant scoorden de ploegen allebei een keer: 1-1. Romeo Castelen bezorgde RKC vlak voor rust een punt nadat Roland Alberg de bezoekers vroeg op voorsprong had gezet.

ADO steeg door de zege naar de veertiende plek in de eredivisie, maar kan later vandaag worden voorbijgestreefd door Go Ahead Eagles. RKC bleef zestiende op de lijst van achttien clubs.

RKC nam het initiatief in de beginfase en creëerde binnen twee minuten een prima kans. ADO-doelman Gino Coutinho wist een kopbal van Evander Sno echter knap te keren. De Hagenaren kwamen vervolgens langzaamaan beter in de wedstrijd, wat na slordig balverlies van RKC in de zeventiende minuut resulteerde in de 1-0 van Aalberg.

Castelen bracht RKC na 42 minuten op fraaie wijze langszij. De vleugelaanvaller ontving de bal op de rand van buitenspel en schoot na een korte solo knap raak.

Ajax - SC Cambuur gelijkspel

Ajax heeft de concurrentie in de Eredivisie een klein beetje hoop gegeven in de strijd om de titel. De koploper wist in de eigen Arena niet te winnen van SC Cambuur: 1-1. Siem de Jong zette de Amsterdammers nog wel snel op voorsprong, maar Martijn Barto bracht de Friezen na rust weer op gelijke hoogte.

De Friezen bleken in de beginfase nog niet helemaal wakker. Ajacied Ricardo Kishna profiteerde in de tweede minuut van slordig balverlies, waarna De Jong zijn lage voorzet achter Leonard Nienhuis schoot. In de verder matige eerste helft kwam Ajax niet tot een verruiming van de score. Acht minuten na rust kreeg de ploeg van Frank de Boer het deksel op de neus. Barto kopte vanuit een hoekschop de 1-1 binnen. Lasse Schöne liet vervolgens in een een-op-een met Nienhuis na Ajax weer op voorsprong te schieten.

In het vervolg was het Ajax dat de klok sloeg. De Amsterdammers combineerden echter moeizaam en kwamen pas in de laatste twintig minuten tot een paar grote kansen. Nienhuis pareerde echter een schot van de kersverse international Davy Klaassen, terwijl Kolbeinn Sigthórsson een vrije trap net naast zag zeilen. Michiel Hemmen mistte in de slotfase nog een behoorlijke kans voor Cambuur. De Friese stunt paste prima in het jaar dat Cambuur tot dusver beleeft. De ploeg van Dwight Lodeweges pakte in 2014 al vijftien punten.

(Novum)