Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Politiek

De cover van Der Spiegel spreekt boekdelen: Poetin is de baas

De cover van Der Spiegel.

Poetin heeft gewonnen. Tenminste, dat suggereert het Duitse weekblad Der Spiegel met de nieuwe cover. Het nummer verschijnt morgen pas, maar er wordt al druk over getwitterd. Is de gespannen situatie rond de Krim inderdaad een uitgemaakte zaak? We vroegen het Hubert Smeets, buitenlandredacteur van NRC Handelsblad en voormalig correspondent in de Sovjet-Unie en Rusland.

Het beeld van Der Spiegel is allerminst dubbelzinnig. Een breedgeschouderde, arrogant ogende Poetin behelst bijna de hele cover. Slechts tot zijn middel reiken Merkel, Cameron en Obama, die tevergeefs zijn aandacht proberen te trekken. Merkel met een wat treurig aandoend wit vlaggetje in de hand. Obama met opgegeven wijsvinger.

Wow, zeggen sommigen. Au, zeggen anderen.

Twitter avatar arnoudboer Arnoud Boer Au, deze cover van Der Spiegel met Putin zal Westerse leiders pijn doen. https://t.co/jMiZxfFVJJ [via @avancampen]
Twitter avatar BokuIrakli Dr Irakli Bokuchava @mathieuvonrohr @AuroraBlogspot @DerSPIEGEL Don’t make from Putin Superman;he is ordinary KGB officer;its part of Russian propaganda.
Twitter avatar linkspazi linkspazi Wirklich schade, dass der #Spiegel innerhalb so kurzer Zeit zum Propagandablatt wurde. Titelbild mit Putin ist so was von einseitig …
Twitter avatar Wesleyvermeere Wesvermeere @WaterdrinkerP rake verwijzing naar Herr Biedermann und die Brandstifter. http://t.co/AddyHkBUZb
Twitter avatar cherubimu django wer stoppt #putin ( fragt der spiegel) na die amis wohl kaum, USA ist keine WELTMACHT mehr

Heeft Poetin gewonnen? Smeets:

“Ik mis twee symbolen. Het Oekraïense volk ontbreekt, of een persoon die het volk vertegenwoordigt. En het moet nog maar blijken of Oekraïne niet mee doet. Tot nu toe hebben ze zich niet laten provoceren.

“Ik mis ook de Russen zelf in dit plaatje. De afgelopen week is de positie van Poetin volgens de peilingen gestegen, maar er is ook een peiling die zegt dat de helft van de Russen geen partij wil kiezen tussen Rusland en Oekraïne. En er is een peiling, weliswaar tien dagen oud, waarin 75 procent keihard tegen een Russische invasie is. In een andere peiling vindt 25 procent dat er zelfs helemaal geen sprake is van een gewapende machtsovername in Oekraïne. Dus in welke mate is Poetin in staat dit verhaal aan de Russen te verkopen?

“Het is een feit dat Poetin tot nu toe de Westerse leiders steeds voor is geweest. Maar uiteindelijk moet hij deze zaak ook zien te verkopen in zijn eigen land. Ik ben nog niet overtuigd van zijn overwinning.”

Merkel en Poetin bellen weer

Poetin en Merkel belden ook vandaag weer. Maar het had geen resultaat: Merkel zei dat het aankomende referendum over inlijving van de Krim bij Rusland illegaal is, Poetin verdedigde zich door te zeggen dat de nieuwe pro-Westerse regering van Oekraïne onwettig is. Een herhaling van zetten dus. Ook een gesprek tussen Cameron en Poetin leverde niks op.

Merkel en Poetin bellen dagelijks, schrijft onze correspondent Frank Vermeulen in NRC Weekend:

“Daarbij is het van belang dat zij in Moskou niet wordt gezien als de buikspreekpop van de Amerikaanse president. Poetin en Merkel kennen elkaar al zo lang als zij beiden regeringsleiders zijn in hun land. Merkel kan rechtstreeks met Poetin communiceren in het Russisch, wat de kans op misverstanden verkleint. Poetin, die als KGB officier enige jaren in Duitsland was gestationeerd, kan zich ook uitstekend verstaanbaar maken in het Duits.(…)

“Voor Duitsland draait het in deze crisis niet alleen om volkenrechtelijke abstracties. In Rusland hebben circa zesduizend Duitse bedrijven ongeveer twintig miljard euro geïnvesteerd. Driehonderdduizend Duitse banen zijn daarmee gemoeid, noteert de Frankfurter Allgemeine Zeitung. Bij verdere escalatie van het conflict kan de economie van beide landen zware averij oplopen.”