De 20 graden is bereikt in het zuidoosten - files op weg naar strand

Uitzonderlijk strandweer bij Domburg. Foto ANP / Remko de Waal

In het zuidoosten van het land is vandaag de 20 graden bereikt. Daarmee is sprake van de eerste lokale warme dag van het jaar. Het KNMI rekent een dag met een maximumtemperatuur van 20 graden of hoger als een officiële ‘warme dag’. In zowel Maastricht, Twente als Eindhoven werd de grens gehaald, meldt weeronline.nl. Het zou daar zelfs nog wel 21 graden kunnen worden.

Dat de twintig graden vandaag lokaal al is gemeten, is extreem vroeg voor de tijd van het jaar. Meestal is volgens het KNMI de eerste warme dag pas in april. In 1961 en 1990 was het al op 17 maart, maar in de eerste tien dagen van maart is het sinds het begin van de metingen in 1901 nog nooit zo warm geweest als vandaag. Alleen op 6 maart 1989 werd kort de 20 graden aangetikt, maar alleen in Maastricht. In 1990 was de vroegste landelijke warme dag: 24 februari.

Daar moet wel bij worden aangemerkt dat die waarden afgaan op landelijk (niet lokale) warme dagen, gemeten in De Bilt. In het zuiden van het land worden de waarden in het algemeen al wat eerder in het jaar bereikt (zoals nu), maar dit is zelfs voor lokaal wel erg vroeg. Normaal gesproken is het nu gemiddeld maximaal zo’n 8 graden. Het landelijke dagrecord werd vanmiddag rond 14.10 uur dan ook verbroken: dat wordt gemeten in De Bilt en stond op 18,4 graden (in 1977) - vandaag werd het al 18,6 graden. Een officiële landelijke eerste warme dag zit er niet in. Daarvoor moet het 20 graden worden in De Bilt.

Ook gisteren was het al bijzonder warm voor de tijd van het jaar: toen werd ook al het dagrecord van de warmste 8 maart sinds 1901 verbroken. Het lenteweer houdt vermoedelijk nog de hele week aan.

Wegen lopen vol

De wegen richting de Nederlandse stranden lopen ondertussen door het goede weer vol. Onder meer rond Den Haag, Noordwijk en Zandvoort ontstaan files, meldt de ANWB. Ook de treinen richting Zandvoort zitten vol, aldus persbureau Novum.

De gemeente Den Haag waarschuwde eerder vandaag al voor drukte op wegen rond de stad. In de stad wordt het hardloopevenement City-Pier-City georganiseerd, waar zo’n 35 duizend mensen aan meedoen.

    • Anouk van Kampen