Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Zorg

Dansen op een homorechtenspeech op muziek van Pet Shop Boys

Screenshot uit speech Panti Bliss

Hoe deel je een toespraak over een serieus onderwerp met zo veel mogelijk mensen? Je kunt beginnen door hem te houden voor een volle zaal, hem te filmen en het resultaat op YouTube te zetten. Maar nog beter is het als je speech vervolgens in muziek wordt gegoten door, om maar wat te noemen, de Pet Shop Boys. Het overkwam de Ierse homorechtenactivist Panti Bliss.

“Hallo. Mijn naam is Panti en - voor de slechtzienden of ongelooflijke naïeve mensen - ik ben een travestiet, een artiest en een toevallig en incidenteel homorechtenactivist.”

Panti- echte naam Rory O’Neill - bespreekt verschillende incidenten. Zoals de keer dat hij bij een oversteekplaats een pak melk naar zich toe gesmeten kreeg, na eerst voor ‘fag’ te zijn uitgemaakt.

“Now it doesn’t really hurt. It’s just a wet carton and anyway they’re right – I am a fag. But it feels oppressive.

When it really does hurt, is afterwards. Afterwards I wonder and worry and obsess over what was it about me, what was it they saw in me? What was it that gave me away? And I hate myself for wondering that. It feels oppressive and the next time I’m at a pedestrian crossing I check myself to see what is it about me that “gives the gay away” and I check myself to make sure I’m not doing it this time.”

De Pet Shop Boys hebben onder meer bovenstaande worden in onderstaand nummer gegoten:

Twitter avatar PantiBliss Panti Bliss So, eh, PET SHOP BOYS @petshopboys made an amazing track out of my Noble Call speech. Seriously. They did. https://t.co/g7Mq4UznIm

Panti Bliss hield de toespraak vorige maand in het Nationaal Theater van Ierland na afloop van een toneelstuk over de onderdrukking van arbeiders in de vroege twintigste eeuw. Er woedde op het moment van de speech een fel nationaal debat aan de gang over de acceptatie en rechten van homoseksuelen.

Bekijk de hele speech hieronder: