Het CDA wil nooit meer regeren met de PVV

Het CDA gaat nooit meer regeren met de PVV.
Het CDA gaat nooit meer regeren met de PVV. Foto ANP / Martijn Beekman

Het CDA gaat nooit meer regeren met de PVV. Dat zei CDA-leider Sybrand Buma vandaag in het tv-programma Jinek, meldt persdienst Novum. De aankomende gemeenteraadsverkiezingen zijn de eerste electorale test voor de partij, sinds het zetelaantal werd teruggebracht tot 13 bij de landelijke verkiezingen in 2012.

Buma zei, verwijzend naar het vorige kabinet van CDA en VVD dat regeerde met gedoogsteun van de PVV:

“Hij heeft de kans gehad om te regeren en mee te doen, maar toen het erop aankwam liet hij het afweten. Daar moet je bij mij niet mee aankomen.”

Wilders: niet alleen gedogen, maar ook regeren

Wilders sprak vandaag in een interview met nu.nl de verwachting uit dat zijn partij de grootste van Nederland wordt en gaat regeren, hoewel het nog ruim twee jaar kan duren voordat er landelijke verkiezingen worden gehouden. Buma geeft hem niet veel kans, want “het is allemaal ruzie daar”.

Gemeenteraadsverkiezingen eerste test voor CDA

Het CDA staat er slecht voor met de gemeenteraadsverkiezingen in zicht. Bij de laatste landelijke verkiezingen haalde de partij 13 zetels in de Tweede Kamer, 8,5 procent van de stemmen. Bij de gemeenteraadsverkiezingen van 2010 koos 14,8 procent van de kiezers voor het CDA. Nog nooit stemden zo weinig mensen op het CDA. In 2002 waren de percentages nog respectievelijk 27,9 en 20,5. Het is niet zeker of de partij weer weet op de krabbelen; peilingen geven een wisselend beeld.

Buma heeft een metamorfose ondergaan, schreef onze politiek redacteur Emilie van Outeren vorige week in NRC Weekend: “van corporale burgemeesterszoon en overheidsdienaar die onder het mom van ‘verantwoordelijkheid’ zelfs met de PVV wilde regeren, tot oppositiemenner die het kabinet dwarszit en afstand neemt van de bestuurlijke traditie van zijn partij.”

Sinds de verpletterende nederlaag van september 2012 is Buma vooral bezig geweest met het herdefiniëren van waar het CDA voor staat. Hij lijmde met de dissidenten die zich tijdens de samenwerking met de PVV gedistantieerd hadden. Hij vormde praatclubjes over de fundamenten van de partij. Sprak met christen-democraten in andere landen. En hij benaderde de Engelse denker Phillip Blond om te helpen ‘onze ideologie te herontwikkelen en theoretisch kloppend te maken’. (…) De vraag is nu of hij de man is die het CDA er weer kan laten groeien.