Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Brokstukken gevonden bij Vietnam - mogelijk van vermist vliegtuig

In de zee ten zuiden van Vietnam zijn mogelijk de brokstukken gevonden van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat gisterochtend van de radar verdween. Dat heeft het Vietnamese ministerie van Informatie en Communicatie gezegd op basis van de informatie van een Vietnamees verkenningsvliegtuig meldt The Wall Street Journal.

Chinese familieleden van passagiers van het vermiste vliegtuig vullen formulieren in op het vliegveld in Beijing.
Chinese familieleden van passagiers van het vermiste vliegtuig vullen formulieren in op het vliegveld in Beijing. Foto AP / Vincent Thian

In de zee ten zuiden van Vietnam zijn mogelijk de brokstukken gevonden van het vliegtuig van Malaysia Airlines dat gisterochtend van de radar verdween. Dat heeft een hoge Vietnamese functionaris gezegd op basis van de informatie van een Vietnamees verkenningsvliegtuig, meldt persbureau AFP.

De Wall Street Journal meldt dat het vermoedelijk gaat om restanten van een deur en een deel van de staart. Ze dreven ongeveer vijftig kilometer ten zuiden van het eiland Tho Chu.

De Maleisische luchtvaartautoriteit onderzoeken nu hoe het kon dat twee passagiers van het vliegtuig met een gestolen paspoort aan boord wisten te komen, meldt persbureau AP. Zij zouden onderweg zijn geweest naar Europa. Eerder vandaag werd ook duidelijk dat het vliegtuig mogelijk heeft proberen te keren.

Naar aanleiding van de bevindingen onderzoekt Maleisië of de verdwijning het werk kan zijn van terroristen. Dat heeft het ministerie van Transport vandaag bekendgemaakt volgens AFP.

‘Vliegtuig probeerde te keren’

Vlucht MH370 was met 239 mensen aan boord onderweg van Kuala Lumpur naar Beijing. De Boeing 777 is vermoedelijk in zee gestort. Er waren 227 passagiers aan boord en twaalf bemanningsleden. Onder de passagiers 153 Chinezen en 38 Maleisiërs, daarnaast meerdere Indonesiërs, Australiërs en Amerikanen. Er was ook een 50-jarige Nederlandse vrouw aan boord.

De piloot moet de luchtverkeersleiding normaal gesproken op de hoogte brengen als hij wil draaien. Dat is in dit geval niet gebeurd. Rond 01.30 uur gisteren lokale tijd, kort na het opstijgen, werd het contact met de luchtverkeersleiding verbroken boven de Zuid-Chinese Zee.

Lees ook: 24 uur verdwenen - dit weten we tot nu toe van toestel Malaysia Airlines