Biden: situatie Venezuela alarmerend

“Alarmerend”, noemt de Amerikaanse vice-president Joe Biden de situatie in Venezuela. Volgens hem beschuldigt president Maduro de VS van een samenzwering om de aandacht af te leiden van de problemen in zijn land. Vandaag hebben honderden politieagenten met traangas een protestmars opgebroken.

Een demonstrant zoekt dekking voor traangas, afgevuurd door de politie tijdens een protest in Caracas. Foto AP / Fernando Llano

“Alarmerend”, noemt de Amerikaanse vice-president Joe Biden de situatie in Venezuela. Volgens hem beschuldigt president Maduro de VS van een samenzwering om de aandacht af te leiden van de problemen in zijn land. Vandaag hebben honderden politieagenten met traangas opnieuw een protestmars in Caracas opgebroken.

Voor zover bekend zijn er vandaag geen gewonden gevallen, schrijft persbureau AP. Honderden antiregeringsbetogers die in Caracas de straten met barricades probeerden te blokkeren, raakten slaags met de oproerpolitie, die traangas inzette.

Al enkele weken onrustig

In Venezuela zijn al enkele weken protesten aan de gang, die hardhandig worden neergeslagen. Het is het ergste politieke geweld in jaren; zeker 21 mensen vonden de dood (volgens een telling van de regering) en honderden mensen raakten gewond. Studenten gingen als eerste de straat op uit onvrede over de situatie in het socialistische land, maar ze werden algauw bijgestaan door mensen uit de middenklasse. De inflatie heeft een niveau bereikt van 56 procent en het land heeft een van de hoogste moordcijfers ter wereld. Ook is er een gebrek aan voedsel.

Volgens Maduro proberen rechtse provocateurs hem omver te werpen. Hij wil de revolutie van de vroegere president Hugo Chavez, die hij vorig jaar na diens dood opvolgde, voortzetten. Hij beschuldigt de oppositie van het aanvoeren van een door de Verenigde Staten gesteund “fascistisch complot”.

Ook gisteren kwam het tot confrontaties tussen de oproerpolitie en demonstranten:
https://www.youtube.com/watch?v=JWjk-KVOoV0

    • Mirjam Remie