34 doden en 169 gewonden bij zelfmoordaanslag Irak

Ravage bij het checkpoint buiten Hillah, Irak, nadat een minibus vol explosieven ontplofte. Foto AFP

Bij een zelfmoordaanslag met een bomauto zijn vanochtend vroeg zeker 34 mensen om het leven gekomen in het zuiden van Irak. Dat meldt AFP. Pas vanmiddag werd duidelijk dat het slachtofferaantal in de tientallen loopt. De aanval komt enkele weken voor de nationale verkiezingen en is een van meerdere recente pogingen om het land te destabiliseren.

De bomauto ontplofte bij een toegangsweg tot de stad Hillah tijdens de ochtendspits, waar een veiligheidscontrole werd gehouden. Tientallen auto’s stonden in de rij om doorzocht te worden. Naast de 34 slachtoffers raakten zeker 167 mensen gewond.

De voornamelijk shi’itische stad Hillah ligt op zo’n 95 kilometer ten zuiden van Bagdad:

De verantwoordelijkheid is niet opgeëist, maar dergelijke gecoördineerde aanslagen zijn doorgaans het werk van de Iraakse tak van al-Qaida, de sunnitische ISIS, die het vertrouwen in de regering probeert te ondermijnen door met name openbare ruimten en overheidsgebouwen aan te vallen.

Het afgelopen jaar is het geweld in Irak toegenomen. Vorig jaar kwamen volgens de VN 8.868 mensen door geweld om het leven in Irak, alleen in januari en februari van dit jaar al 1.400. Het dodental ligt nu weer op het hoogst sinds de piek uit 2006-2008.

    • Anouk van Kampen