We Are the Best!

Een selectie uit het cultuuraanbod

De christelijke Hedvig (links) en de punkmeisjes Bobo en Klara uit We Are the Best
De christelijke Hedvig (links) en de punkmeisjes Bobo en Klara uit We Are the Best

Met We Are the Best!, over twee punkmeisjes in 1982, keert de Zweedse regisseur Lukas Moodysson terug naar het begin van zijn loopbaan, naar de tijd van zijn doorbraakfilms Fucking Åmål en Together, tamelijk pretentieloze en toegankelijke feelgoodfilms die ver weg staan van zijn latere maatschappijkritische en didactische aanklachten als Lilya 4-ever.

Moodysson doet wat hij als geen ander kan: een sterk sfeerbeeld neerzetten vol sympathie voor de denkwereld van adolescenten, een overtuigende meisjesvriendschap schetsen, en dat alles opdienen met humor en een snufje drama – zo komt de vriendschap onder druk als beiden verliefd worden op de knapste jongen in een punkband.